Mamahotelből készházba – itt lehet a lakhatási válság megoldóképlete

DJI 0607
2023.01.19. 14:37
Energiatakarékosabbak, gyorsabban elkészülnek, ráadásul olcsóbbak a hagyományos, téglaépítésű házaknál, azonban továbbra is kis szeletet hasítanak ki az újház-tortából a mobil, valamint a telekre felhúzható könnyűszerkezetes készházak. Bár egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen épületek iránt, a magyarok ingerküszöbét még mindig nem lépte át az otthonteremtés e formája, pedig akár a lakhatási válságra is megoldás lehet.

„Kétféle ember építkezik: a h*lye, illetve akinek van pénze” – tartja a mondás. Egy otthon felépítése vagy felújítása napjainkban is költséges és stresszes.

Léteznek azonban alternatívái a hagyományos, téglaépítésű házaknak. Ilyen például a mobil ház, illetve az Egyesült Államokban és a skandináv területeken már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendő, előregyártott elemekből álló készház.

De vajon a magyar piacon is járható út lehet a hagyományos téglaépítésű házak mobil vagy készházakkal való helyettesítése?

Nem úszhatók meg a járulékos költségek

A piacon elérhető mobil készházak maximális mérete 57 négyzetméter. A mérethatár oka, hogy ennél nagyobb épületet nem lehet közúton szállítani. Egy maximális méretű hőszigetelt, teljes mértékben gépesített, bútorozott új mobil készház – ötszázalékos lakásáfával számolva – négyzetméterára 470–490 ezer forint körül mozog, azaz 27–28 millió forintért érhető el – mondta az Indexnek Lunk Gergely. A mobil házakat forgalmazó Mobil-Homes Kft. cégvezetője hozzátette: egy ilyen épület teljes mértékben lakóépületnek minősíthető, a vevők igényeire szabják, és generálkivitelezésben készül. Mindezeken túl aki mobil készházban gondolkodik, számolnia kell egyéb járulékos költségekkel:

  • a tervezés és engedélyeztetés díjával, mintegy 400 ezer forinttal,
  • a betonalap készítése közművekkel együtt 2-3,5 millió forint,
  • a szállítás és telepítés 800 ezer és 1 millió forintba kerül országosan.

A járulékos költségekkel a négyzetméterár 530 ezer forintra tehető.

Jóval kedvezőbb az ára, ha azt nézzük, hogy az ingatlan.com adatai szerint egy budapesti új építésű lakás 60–120 millió forint, míg egy használt lakás 32–100 millió forintért érhető el – hívta fel a figyelmet a cégvezető.

Kulcsrakész állapotban a könnyűszerkezetes, telekre telepített készházak 20-30 százalékkal lehetnek olcsóbbak a hagyományos, téglaépítésű házaknál. Egy 100 négyzetméteres könnyűszerkezetes épület költsége nagyságrendileg 54 millió forint telekár nélkül – mondta Lovász Zoltán, a könnyűszerkezetes készházakat forgalmazó Fantázia Szabadon Team Kft. ügyvezetője.

A mobil és a könnyűszerkezetes készházaknál egyaránt szükség van a telekre, amelyet egyes cégek a ház installálásával együtt kínálnak.

„A mobil készházak kivitelezése évszaktól független, gyors, az erős, szilárd szerkezetnek köszönhetően pedig hosszú – magyarországi viszonylatban 100 év feletti – élettartam várható. Ugyanúgy meg kell tervezni a házat és elhelyezését az adott telken. A mobil készházaknak jellemzően van áram- és vízigényük, a gáz nem jellemző, maximum palackos megoldással” – mondta Lunk Gergely.

Negyventől az örökkévalóságig

A mobil készházak megfelelő karbantartás esetén 40-50 évig is „elfutnak” Az épület minden egyes külső és belső burkolati eleme cserélhető, javítható.

„Megfelelő használat mellett a telekre épített könnyűszerkezetes készházak örök életre szólnak” – fogalmazott Lovász Zoltán.

Kompromisszumos megoldás

A téglaházak mobil vagy készházakkal való helyettesítése kompromisszumos megoldás abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre elegendő forrás az építkezéshez

– mutatott rá az Indexnek Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

„Mobilházakat inkább erdős, természethez közel álló területeken szoktak építeni, ahol nincs közműszolgáltatás, illetve olyan telekre szokták húzni, ahol nem építhető meg egy hagyományos épület. Ez gyakorlatilag olyan, mintha egy lakókocsit húzna oda az ember. A közművesítés hiánya miatt számos kényelmi dologról kell lemondanunk” – mondta Balla, aki felhívta a figyelmet a Lunk Gergely által is említett méretbeli korlátra.

Spórolhatunk-e egy hagyományos téglaépítésű házhoz képest?

Lunk Gergely és Lovász Zoltán egyetértett abban, hogy idő, energia, valamint az építkezéssel járó stressz mindenképp megspórolható, amennyiben mobil ház mellett tesszük le voksunkat. „Bizonyos kötöttségek mellett olyan otthon tervezhető, ami el is készül a megbeszélt időpontra, megrendeléstől számítva 5-6 hónap múlva már költözhető. A drasztikusan megnövekedett energiaárak hatására felértékelődtek a kis alapterületű épületek. Költségeket tekintve egy 50 négyzetméter körüli kulcsrakész ház kivitelezése árban jobban megéri, mint a téglaváltozata” – mondta Lunk Gergely.

Balla Ákos rávilágított arra, hogy egy ugyanolyan méretű telekre épített könnyűszerkezetes készház 10-20 százalékkal kerülhet kevesebbe, mint téglaépítésű rokona.

A telek árában nincs eltérés, ahogy a közművesítésben, illetve a gépesítésben, bútorozásban sem. Eladásnál azonban magában hordozza azt a veszélyt, hogy a vevők körében nem örvend nagy népszerűségnek. Egy már álló, vagyis használt ház értékesebb és kelendőbb a készházakkal szemben, ha téglából készült, függetlenül attól, hogy a téglaház megépítése mennyivel került többe, és menet közben hányszor verték át az építtetőt

– mondta.

A kóklermunkából kovácsolnak előnyt

„Vitathatatlan előny, hogy egy készház kivitelezése tervezhetőbb, hiszen előre meghatározott időre gyári körülmények között gyártják le az elemeket, míg egy hagyományos építkezésnél lehet, hogy a kőműves már a második napon nem jelenik meg. Ráadásul míg a készházaknak előre lefixált áruk van, addig egy építkezésnél az esetek döntő többségében menet közben emelkednek a költségek. Még nem nagyon láttam olyat, hogy egy kivitelezés az eredetileg megbeszélt költségvetésből kijött volna. Ez pedig nagyon kényelmetlen tud lenni egy olyan család esetében, akiknek nem fér bele, hogy több százezer vagy akár millió forinttal meghaladják a büdzsét a költségek növekedése miatt. Ilyen esetben akár komoly adósságot is vehet a nyakába a család, vagy akár meg is rekedhet az építkezés” – mondta Balla Ákos.

A készházak az építőipar hanyagságából, az építkezés tervezhetetlenségéből, a kóklermunkából kovácsolnak előnyt

– tette hozzá.

Emellett szintén előnyük a készházaknak, hogy az üzemi körülmények között történő gyártás hatására műszakilag precízebb házat kaphatunk, mint egy hagyományos ház esetében, aminél többek között például elcsúszhat a fal.

Tervezhető költségvetés

Lunk Gergely kiemelte, hogy a mobil készházak esetében nem kell számolni nem várt, rejtett költségekkel.

Már a megrendeléskor lehet tudni, hogy mennyibe fog kerülni, valamint az átadás időpontja is biztosra vehető. Sem zaj, sem szemét terén nem terheli a környezetet, a szomszédoknak mindössze a betonalap elkészülését, valamint a készház telepítését kell kibírniuk – előbbi egy–három, utóbbi mindössze egy napot vesz igénybe. Mobilház-jellegéből adódóan könnyen elbontható úgy, hogy maga az építmény nem sérül – sorolta. Eladás esetén az úgynevezett önhordó acél vázszerkezetnek köszönhetően roncsolás- és bontásmentes elszállítható, a telek így újrahasznosítható vagy értékesíthető.

Még ingerküszöb alatt, de már nő a kereslet

A könnyűszerkezetes házak Magyarországon is körülbelül 30 éve elérhetők, tehát nem új keletű a technológia, ám nem törték át az emberek ingerküszöbét. „Láthatóan növekszik az elfogadottsága a honi társadalom körében, évről évre nagyobb a térnyerése, az új házak piacából azonban még mindig nagyon kis szeletet hasít ki. A legtöbben még mindig nem tudják hová tenni, és nem bíznak benne” – jelezte Balla Ákos.

„Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a házvásárlás szándékával minket megkereső ügyfelek elzárkóznak a könnyűszerkezetes házak elől” – mondta az ingatlanszakértő.

Lovász Zoltán kiemelte: nagy kereslet mutatkozik a telekre épített könnyűszerkezetes készházak iránt. „Pár év alatt a többszörösére nőtt a kereslet, a jövő is fényesnek ígérkezik” – mondta.

A mamahotel kiváltója?

Növekvő kereslet mutatkozik a mobil készházak iránt is, sőt Lunk Gergely ennél is továbbment:

Sokak számára a jövőt jelenthetik a mobil készházak. Segítheti a »mamahotelben« élő fiatalok életkezdését, az idősebb generáció elhelyezését szeretteikhez közel, de mégis megőrizve magánszférájukat. Megoldást jelenthet albérleti problémákra, elnéptelenedő falvak újjáélesztése, de átmeneti otthonként szolgálhat azok számára, akik épp egy nagyobb otthonteremtési projektben vannak. Potenciál bőven van benne tehát, már csak arra van szükség, hogy ezt a magyar építésügyi hatóság is felismerje és ne a rosszat lássa benne, hanem lehetőséget. Sajnos jelenleg a településképi szabályozás inkább arra törekszik, hogy az ilyen típusú épületek ne kapjanak lehetőséget, de szerencsére már vannak ellenpéldák is.

Mi a helyzet a biztosítással?

A Magyarországon lakásbiztosítással foglalkozó társaságok közül tíz biztosító jelezte, hogy köthető náluk szerződés könnyűszerkezetes (fából, fémből vagy gyári panelből készült) házakra – közölte az Index megkeresésére a Magyar Biztosítók Szövetsége. Négy társaság semmilyen szempontból nem különbözteti meg a hagyományos és a könnyűszerkezetes ingatlanokat. Egy társaság pedig egyedül mobil házakra nem nyújt fedezetet. Vannak azonban olyan biztosítók, amelyek a limitek tekintetében alkalmaznak eltéréseket, például betöréses lopás vagy vízkár esetén, illetve van olyan alkuszcég is, ahol a falazattól függően eltérhetnek a biztosítási összegek. Egy társaság azt jelezte, hogy káresemény esetén ellenőrizhetik az épület szakszerű kivitelezését.

A társaságok többségénél biztosítási szempontból nem számít az épület kora, azonban van, ahol ez biztosítási díjat befolyásoló paraméter, vagyis az újabb épületekre kedvezőbb díjak vonatkoznak.

A hazai biztosítók gyakorlata alapján általánosságban nem lehet kijelenteni, hogy a könnyűszerkezetes házak biztosítási díja magasabb, mint a hagyományos építésűeké.

Négy társaság is azt jelezte, hogy egyáltalán nincs eltérés a különböző falazatú ingatlanok biztosítási díjai között. Vannak ugyanakkor társaságok, amelyek azt tudatták, hogy a különböző falazatú épületek más-más kockázatot jelentenek. Például a faalapanyagú könnyűszerkezetes épületek tűzkockázat szempontjából kárveszélyesebbnek minősülnek, ezért magasabb díjon biztosíthatók. Egy társaság viszont kiemelte, hogy náluk összességében nem kerül többe a biztosítás, mert az ilyen épületek újjáépítési értéke, ami alapján fizeti az ügyfél a díjat, alacsonyabb a hagyományos technológiával készült épületeknél.

A hazai biztosítóknál egyébként az állományi adatok alapján egyelőre nem érezhető a vázszerkezetes házak felfutása, évek óta jellemzően 1-2 százalékos részét képezik az állománynak, és nincs jelentős évenkénti változás – tette hozzá a szövetség.

Csok is felvehető rá

A készházak lakóingatlan-besorolás alá tartoznak, mivel építési engedéllyel valósulnak meg, lakhatási céllal, ezért családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is igényelhető rá.

Lovász Zoltán az Indexnek kiemelte, hogy évente több olyan megrendelést is kapnak, amelynél csokot vesznek igénybe, míg Lunk Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a mobil készházakra méretükből adódóan csak egy gyermek után járó kedvezményt lehet igénybe venni.

Balla Ákos szerint sokan elfelejtik, hogy a csok ráépítés szempontjából is jól jön. „A közeljövőben célszerű úgynevezett öszvérmegoldásokban gondolkodni. Például a szintráépítések, tetőtér-beépítések tekintetében lehett könnyűszerkezetes megoldást választani (például fa). Egy tipikus Kádár-kocka lehet, hogy nem bír el még egy szintet téglából, de fából igen.”

Kevesebb a rezsi

Aki az elmúlt években az innovatívabb épületszerkezetű készháznak adott bizalmat, az gondoskodott arról, hogy az épület megfelelő hőszigeteléssel legyen ellátva, valamint energiahatékonyabb fűtési rendszert építtetett bele. „A készházakhoz ezért kisebb rezsiszámlák tartoznak, mint azonos méretű, téglaépítésű társaikhoz” – mondta Balla Ákos.

A készházak megfelelnek korunk, valamint a hatályos energetikai követelményeknek. Napelemek is felszerelhetők, valamint hőszivattyús fűtéssel, hővisszanyerős szellőztetéssel működtethetők, amelyek jelentősen növelik a komfortot, viszont nem okoznak jelentős energiaigényt. A nyílászárók és a szigeteltség is megválasztható oly módon, hogy az megfeleljen a jelenleg elvárt alacsony energiaigényű működésnek.

A mobilház-szigeteléssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Míg Lunk szerint ez jól megoldható, addig Balla Ákos megjegyezte, hogy a konténerelemekből álló mobil házakat sokan keverik a készházakkal a vázra épült szerkezet miatt. A mobil ház nem rendelkezik fix alappal, és a szigetelése sem annyira jó, mint egy telekre telepített könnyűszerkezetes készházé.

Ellenállnak a természeti csapásoknak

A mobil készházak teljes mértékben megfelelnek az európai műszaki elvárásoknak. Földrengésbiztosak, illetve árvíz esetén mobilitásuknak köszönhetően bontás nélkül mozdíthatók. „Ezen épületek súlya a 15 tonnát is meghaladhatja, ezért mozgatásuk kizárólag szakképzett munkaerővel és gépekkel lehetséges” – nyomatékosította Lunk Gergely.

A telekre épített könnyűszerkezetes készház természeti csapásokkal szembeni ellenállása nem rosszabb a hagyományos technológiával épült házakénál – mondta Lovász Zoltán.

(Borítókép: Mobil-Homes Kft.)