Globális leépítés a Google-nél, 12 ezer munkahely szűnik meg

GettyImages-1062183106
2023.01.20. 13:58
Újabb leépítés történt a technológiai szektorban, világszerte 12 ezer dolgozójától válik meg a Google. Pár napja a Microsoft jelentett be kirúgásokat.

A Google anyavállalata, az Alphabet Inc. közölte, hogy mintegy 12 ezer munkahelyet szüntet meg a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottainak 6 százalékától megválik – értesült a Bloomberg.

A hírt Sundar Pichai vezérigazgató pénteken közölte e-mailben az alkalmazottakkal, és azt írta, hogy „teljes felelősséget vállal azokért a döntésekért, amelyek ide vezettek”. Az Alphabet részvényei a bejelentés nyilvánosságra kerülése után pénteken 1,8 százalékkal emelkedtek a New York-i tőzsdén. A részvények az elmúlt egy évben mintegy 30 százalékot estek.

Pichai elmondta, hogy az Alphabet az Egyesült Államokban legalább 16 hetes végkielégítést és hathavi egészségügyi juttatást fizet az érintett alkalmazottaknak, más régiókban pedig a helyi törvények és gyakorlatok alapján döntenek.

A Google egyébként 2017 óta megduplázta alkalmazottai számát, amely a legutóbbi negyedévben elérte a 186 779 főt.

A gazdasági válság és az infláció miatt már több technológiai vállalatnak kellett hasonló döntést hoznia a közelmúltban. Az Amazon és a Meta (Facebook) után a Microsoft a harmadik technológiai óriás, amely megszorításokat jelentett be a lassuló keresletre és a romló világgazdasági kilátásokra hivatkozva.

(Borítókép: Dan Kitwood / Getty Images)