Már az OMV is gyűjti a használt sütőolajat

2023.01.23. 15:11
Az OMV a használt sütőolaj biztonságos gyűjtésére és tárolására alkalmas konténereket telepített országszerte 40 töltőállomásán. A tárolókban elhelyezhető vaj, zsír, margarin, romlott és lejárt étolaj, használt sütőolaj és sütőzsír is.

Az elhasznált étolaj számos háztartásban a mai napig nincs megfelelően kezelve. Az étkezési célú felhasználásra már alkalmatlan sütőolaj veszélyes háztartási hulladéknak minősül, ráadásul a környezetet is súlyosan károsíthatja, ha nem megfelelően gondoskodnak a kezeléséről, például a lefolyóba öntik – áll a vállalat közleményében.

Az OMV a szakszerű és könnyen elérhető visszagyűjtést támogatva országszerte 40 töltőállomásán a használt sütőolaj begyűjtésére alkalmas tárolókonténereket helyezett el, amelyekbe a lakosság szivárgásmentesen lezárt tároló edényekben – lehetőség szerint az erre legalkalmasabb csavarzáras PET palackokban – biztonságosan lerakhatja a használatra már alkalmatlan zsiradékot.

A tárolókban elhelyezhető vaj, zsír, margarin, romlott és lejárt étolaj, használt sütőolaj és sütőzsír is. A konténerek éjjel-nappal használhatók, elszállításukról és pótlásukról az OMV partnere, a használt sütőolaj begyűjtésére és kezelésére szakosodott H-Bio Kft. gondoskodik.

A hulladék a begyűjtést követően a megfelelő tisztítási folyamatok után, biodízel-előállító üzembe kerül. A feldolgozási folyamat során a sütőolajat metanollal keverik össze, aminek eredményeként az olajban található glicerin leválik, míg a metanol az olaj zsírsavaihoz kötődik. Az eljárás végterméke, a bekeverésre már alkalmas minőségű biogázolaj a dízelgyártásban kerül felhasználásra, ezáltal a hajtóanyag karbonlábnyoma is kisebb lesz. 

A használt sütőolaj-tárolók elérhetősége ezen a linken található.

Más cégek is begyűjtik a sütőolajat

Amint arról beszámoltunk, a Mol sütőolajgyűjtő programja 2011-ben indult, tavaly áprilisig a lakosság mintegy 3 millió liter használt sütőolajat adott le. A tájékoztatás szerint a lefolyóba vagy a szemétbe öntött használt étolaj károsítja a környezetet, összegyűjtése és feldolgozása ezért elsődleges környezeti érdek.

Emellett a Lidl Magyarország is elindította tesztjelleggel a használtsütőolaj-visszagyűjtést, amellyel újabb fontos lépést tesz a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése érdekében. A cég azon dolgozik, hogy minimalizálja ökológiai lábnyomát, és ezzel egy időben vásárlói figyelmét is felhívja a környezetvédelem fontosságára. A tárolóedények jelenleg hat áruházhoz kerültek ki.

A SPAR tavaly júniusig újabb tizenegy használtsütőolaj-gyűjtőt helyezett ki országszerte, így immár közel félszáz hiper- és szupermarketben adható le kényelmesen az egyébként környezetszennyező, de korszerű technológiával újrahasznosítható anyag.