Megszólalt a minisztérium az élelmiszerárstopról

DSZZS20221114003
2023.01.24. 21:30
A hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben az élelmiszerárstopok, amelyek a magyar lakosságot védik a brüsszeli szankciók okozta inflációtól és áremelkedéstől – közölte az Agrárminisztérium az ATV érdeklődésére.

„A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás” – jelezte a tárca.

Nagy István agrárminiszter az Indexnek adott interjúban kifejtette: kifejezetten szociális típusú intézkedés az élelmiszerársapka, ezért abban a pillanatban, ahogy a fogyasztói árak emelkedése elkezd visszatérni a normális medrébe, ki lehet vezetni az intézkedést.

Korábban Miklós László közgazdász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: nem valószínű, hogy a kormány kivezeti a magyar boltokból az árstopot. Hozzátette: a döntéshozók tisztában voltak azzal, hogy a kieső összeget a kereskedők máshol be fogják szedni.

Miklós László szerint az intézkedés nem kerül semmibe a kormánynak, ellenben szavazatokat hoz. „Ez az intézkedés csak voksszerzésre volt jó, amellyel a szegényebb réteget célozták. Amikor 40-50 százalékos élelmiszerinfláció van, akkor inkább bővíteni kellene ezt a kört. A kormány évek óta szűkíti a szociális juttatások körét, ezért kellene fenntartani az árstopot” – fűzte hozzá.

Tóth Levente, a bank360.hu elemzője úgy látja: a kormány részéről már zajlik az árstopok változtatására felkészítő kommunikáció. Azt viszont nem tudta megmondani, eltörlik-e az intézkedést, esetleg magasabb szinten szabják-e meg a határt.

A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, Banai Péter Benő az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában beszélt arról: az árstopokat a kormány és a jegybank szerint is ki kell vezetni, a kérdés csak az időpont – írja az Infostart.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)