Nagy Márton: El kell kerülni a recessziót!

DSC7599
2023.01.24. 13:54
A gazdaságfejlesztési miniszter szerint Magyarországnak el kell kerülnie a recessziót, amelyet úgy lehet csak megoldani, ha kezeljük az inflációt és feloldjuk az ikerdeficitet.

A megsokasodott gazdasági kihívások ellenére el kell kerülni a recessziót, sőt a magyar kormány célja, hogy a 2022-es 4,5 százalékos növekedést követően 1,5 százalékos növekedést érjen el az ország 2023-ban – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén.

A miniszter szerint emellett kezelni kell az inflációt és fel kell oldani az ikerdeficitet.

Mindez csak úgy lehetséges, ha a kormány gazdaságpolitikája továbbra is innovatív marad. Az év végére egyszámjegyű lehet az infláció, az államháztartási hiány a GDP-hez viszonyított aránya 70 százalék közelébe mérséklődhet

– jelentette ki Nagy Márton, aki szerint számos gazdasági kihívást tartogat az idei esztendő, így például a geopolitikai feszültségek, az európai energiakrízis, a versenyképesség romlása, Kína gazdaságának beindítása, a közelgő Egyesült Államok–Európai Unió kereskedelmi háború, valamint az időjárási szélsőségek.

„Magyarország gazdasági növekedése export- és beruházásvezérelt marad, ehhez új finanszírozási struktúrát és új energia-, ipar-, és foglalkoztatáspolitikát kell kialakítani” – folytatta a miniszter, aki úgy véli, újra kell gondolni a stratégiai ágazatok rendszerét is, és erősebb szektorális és területi fókuszra van szükség.

Kiemelt ágazat lehet a járműipar, az akkumulátorgyártás, az egészség-, és gyógyszeripar, az energiaipar, élelmiszeripar, kutatás-fejlesztés, felsőoktatás, szállítás, raktározás, telekommunikáció, turisztika, bank- és biztosítási szektor, valamint a hadiipar – írja az MTI.

Nem lehet más cél, mint hogy minél több és minél jobb beruházásokat hozzanak Magyarországra. Vonzónak kell maradni, és folyamatosan javítani kell a versenyképességet, csökkentve a bürokratikus terheket

– mondta Nagy Márton, aki szerint a beruházások nagysága 2023-ban elérheti a 20 ezer milliárd forintot.

Az Indexen korábban azt írtuk, minimálisan csökkenhet a foglalkoztatás, nőhet a munkanélküliség, de tarthatja magát a nemzetgazdaság a várakozások szerint. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője megjegyezte: Magyarországon akkor beszélhetünk technikai recesszióról, ha a 2022. IV. negyedéves GDP-adatok is visszaesést mutatnak majd.

(Borítókép: Nagy Márton 2022. október 22-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)