Kijelölték a Tungsram felszámolóját

BFALU20220522267
2023.01.24. 20:04
Megkezdték a nagy múltú magyar cég, a Tungsram felszámolását, az eljárás hivatalos kezdete január 23., hétfő. A Fővárosi Törvényszék a Felszámoló-Reorg Zrt.-t jelölte ki, így mostantól a munkáltatói jogokat a felszámolóbiztos, Szabó Zsolt gyakorolja.

A Felszámoló-Reorg Zrt.-t jelölte ki a Fővárosi Törvényszék a Tungsram Operations Kft. felszámolójának – írja a Népszava a cégközlöny és a lap birtokába jutott ügyvezetői levél alapján, amelyet a gyár dolgozóinak küldtek. Mint írják, a felszámolási eljárás hivatalos kezdete január 23., hétfő, így ettől a naptól kezdve a munkáltatói jogokat a felszámolóbiztos, Szabó Zsolt gyakorolja.

Az Opten cégadatbázis szerint a Felszámoló-Reorg Zrt. tulajdonosa a budapesti Angol utcába bejegyzett Rebamey Holding Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft., amely Bertalan Anna Mária cége. A vállalkozást 2011-ben alapították, és 2020-ban háromszáz, míg egy évvel később tízmillió forintos mínusszal zárt. A lap emlékeztetett, hogy a cég tavaly azzal került be a hírekbe, hogy veszteséges vállalkozásként egy másik vesztséges céget bízott meg egy balatonlellei szálloda több milliárd forintos felújításával.

Mint megírtuk, a Tungsram vezérigazgatója, Jörg Bauer a választások után két nappal az Indexnek adott interjújában közölte, hogy nehéz anyagi helyzetben vannak és kormányzati segítségre szorulnak, mivel a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború által okozott problémák „megoldhatatlan feladatok” elé állították a vállalatot. 

A Tungsram fényipari nagyvállalat április végén bejelentette, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A rákövetkező hónapokra összesen már csaknem kétezer embert bocsátottak el. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érintette a cég mind az öt gyárában.

A cég május elején kért csődvédelmet, miután a cég legnagyobb hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. A Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de a legnagyobb, az Eximbank nem, így november elején biztossá vált, hogy felszámolják a Tungsramot, amelyhez nem sokkal később egy új vezérigazgatót neveztek ki.

(Borítókép: A Tungsram Operations Kft. székhelyének egyik bejárata a főváros IV. kerületében, a Váci úton. Fotó: Faludi Imre / MTI)