Megjött a figyelmeztetés, fontos határidő jár le pár nap múlva

2023.01.27. 16:00
2023. január 31., kedd éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya-matricák. Ugyanez a határidő vonatkozik a mentességekre és a nagycsaládos kedvezmények megújítására – figyelmeztet az e-autopalyamatrica.hu.

Az említett oldalon az autósok a matrica mellé kiegészítő szolgáltatásként gépjármű-asszisztenciát, illetve féléves díjmentes balesetbiztosítást igényelhetnek. Bankkártyás és átutalásos fizetés is rendelkezésre áll, regisztráció nem kötelező, a visszaigazolást pedig e-mailben és SMS-ben is megkapják.

Drágultak a matricák

A korábbiakban elfogadott törvénymódosítás az útdíjak inflációkövető emelését tette lehetővé, de az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra szóló éves jogosultságok ára ennek ellenére nem a jelenlegi fogyasztói árindex szerint, hanem csak 5 százalékkal emelkedik.

A tizenhárom hónapon át érvényes országos jogosultságot személygépkocsikra az inflációkövető árnál közel ötezer forinttal olcsóbban, 49 190 forintért lehet majd megvásárolni, a megyeit pedig majdnem hatszáz forinttal kevesebbért, még mindig rendkívül kedvező, 5720 forintos áron.

A díjrendezés az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítja a heti (10 napos) és havi termékek árát, így a rövidebb időszakokra vásárlóknak is jobban megéri éves matricát vásárolni: idéntől 9 db heti matrica ellenértéke megegyezik az éves jogosultság árával.

A 2022-ben keletkezett pótdíj kiváltása csak a 2022-es éves országos e-matrica vásárlásával lehetséges, e jogosultság decemberben a NÚSZ Zrt.-nél vásárolható meg – írja az MTI.