Komoly pofont kapott a magyar gazdaság az egyik nagy hitelminősítőtől

D MTZ20221220005
2023.01.27. 22:19
A veszélyes nemzetközi környezet és a szankciós infláció miatt befektetésre ajánlott kategóriában tartva, stabil kilátással BBB– osztályzatúra módosította Magyarország besorolását a Standard&Poor’s (S&P) – közölte a Pénzügyminisztérium.

A hitelminősítő azzal számol, hogy Magyarország elkerüli a gazdasági visszaesést, és idén elhárulnak az akadályok az uniós forrásokhoz való hozzáférés elől. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint 10 évvel ezelőtt – a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.

Az S&P péntek éjjel jelentette be, hogy változtat Magyarország BBB szintű osztályzatán, és BBB– osztályzatúra módosítja hazánk adósbesorolását. A döntést elsősorban a szankciós infláció, a kiszámíthatatlan nemzetközi gazdasági környezet és az uniós források Európai Bizottság általi, politikai okokból történő késleltetése indokolta – derült ki a Pénzügyminisztérium tájékoztatásából.

2012 novemberében volt utoljára arra példa, hogy leminősítse Magyarországot a három nagy hitelminősítő valamelyike. Mostantól a Fitchnél BBB a magyar adósbesorolás, míg a Moody’s Baa2 osztályzat van érvényben.

A hitelminősítő szakértői úgy vélik: Magyarország sikerrel teljesítheti a Bizottsággal kötött megállapodásban vállalt mérföldköveket, így idén hozzájuthat a neki járó forrásokhoz. Kiemelik a kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos elkötelezettségét, hozzátéve, hogy ez az energiaárak miatt kihívást jelenthet.

Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők

A növekedéssel kapcsolatban úgy látják, Magyarország idén éves szinten elkerüli a recessziót, a hitelminősítő 0,3 százalékos GDP-növekedésre számít 2023-ban, majd 3 százalék feletti bővülésre 2024-ben. Mint írják: a növekedést támogathatja többek között az erős munkaerőpiac, a folyamatosan magas foglalkoztatás és az erőteljes bérnövekedési dinamika. Az inflációról szólva a hitelminősítő kiemeli, hogy Európa más részeihez hasonlóan az emelkedés nagy része a magasabb élelmiszer- és energiaáraknak tudható be.

Az elemzők pozitívan említik még az államadósság hazai és nemzetközi piacokról való finanszírozhatóságát, és kedvezőnek látják a romló környezetben is ellenálló bankrendszert.

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják.

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter 2022. december 20-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)