Intelligens technológiák szállnak szembe a rezsiszámlákkal

GettyImages-1215082365
2023.01.28. 10:29
Számos rendszert rákapcsolhatunk az észrevehetetlen digitális házvezetőnkre, amely nemcsak otthonunk energiahatékonyságát támogatja, hanem bizonyítottan sok pénzt is takarít meg nekünk, a kényelmi extrákról nem is beszélve – fogalmazott az Indexnek Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője, akivel az okosotthonok mélyére ástunk.

Korunk nagy kérdése az energiahatékonyság, amely miatt egyre szélesebb kör fordul a megújuló energiaforrások felé, megnövekedett az igény a napelemes rendszerek iránt is, amelyek jelentősen képesek hozzájárulni a rezsiszámlák lefaragásához is. A szakértők szerint azonban nem érdemes itt megállni. 

A fel nem használt energia a legolcsóbb

Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője szerint jelentősen felértékelődtek az okosotthonok az energiaválság miatt, hiszen örök és nagy érvényű igazság, hogy a nem felhasznált energia a legolcsóbb. „És ha belegondolunk, számtalanszor van olyan pillanat egy nap során, hogy akkor vételezünk energiát, amikor arra nincs is szükségünk – hétköznap, amíg a munkahelyünkön gürizünk, semmi szükség arra, hogy 22 fok legyen a lakásban. Tehát mindig lehet javítani a hatékonyságon, főleg, hogy Magyarországon számos helyen még a szigetelés sincs megoldva” – fűzte hozzá.

Már nem pusztán utópia, hanem itt vannak velünk a jelenben az okosotthonok, amelyekről általában akkor beszélhetünk, ha az ingatlanunk teljes egészében vagy részben egy komplex rendszeren keresztül, automatikusan, de akár távolról is vezérelhető, például szabályozható a hőmérséklet wifiről a termosztát vagy a légkondi irányításával.

A jövőben várhatóan egyre több otthont vérteznek fel technológiai megoldásokkal, gyakorlatilag a rendszerhez bármit hozzá lehet kapcsolni, csak a képzelet és a pénztárca szab határt 

– mondta az Indexnek az A1 Solar műszaki vezetője, aki szerint viszonylag egyszerűen eljuthat egy épület az okosotthon státuszhoz, ugyanakkor csak akkor „okos” az otthonunk, ha az előre beállított paraméterek szerint magától, önállóan intézkedik. 

Nem is vesszük észre őket

A technológiai megoldások kiaknázása valós energetikai megtakarítást jelenthet a lakosságnak. Az A1 Solar műszaki vezetője többek között példaként említette az intelligens fűtési rendszert, amely ha nem tartózkodunk otthon, akkor letekeri a fűtést, ha pedig észleli a közeledésünket, akkor elkezdi felmelegíteni a belteret. Az okosotthon egyes rendszereivel nemcsak komoly összegeket spórolhatunk meg, hanem számos kényelmi és biztonsági funkciójuk is van. Például nem kell vaksötétben keresni a villanykapcsolót, mivel érkezésünkkor automatikusan felkapcsol a lámpa, vagy elzárja a vizet a házban, ha szivárgást érzékel. 

„Lekapcsolja az égve hagyott lámpát, bezárja a nyitva hagyott ajtót, leengedi a redőnyt. Mindezt a paraméterezés alapján magától teszi, emberi beavatkozás nélkül, az előre beprogramozott funkciók szerint, de ezek akár igen bonyolultak és összetettek is lehetnek” – fogalmazott az A1 Solar műszaki igazgatója.

A rendszerben a legérdekesebb, hogy észre se vesszük a működését, sőt, talán akkor van a legjobban beállítva.

Ráadásul óriási előnye, hogy – bár elsőre ijesztő lehet, de – általában a szoftver telepítése és az üzembe helyezése nem igényel külön tapasztalatot. Magunk szabhatjuk testre, és később még csatlakoztathatunk más eszközt is rá. Továbbá a modern okosotthonok olyan, folyamatosan fejlődő rendszerek, amelyek képesek tanulni a lakók viselkedési mintáiból, aminek köszönhetően automatikusan hangolják a funkciókat, akár egy észrevehetetlen digitális házvezető.

Okosotthon rendszerünk akár számos rendszert képes kezelni:

  • a világítást,
  • a fűtést/hűtést,
  • az öntözést,
  • a fűnyírót,
  • a porszívót,
  • a fogyasztásmérőt,
  • a redőnyöket,
  • a különböző szenzorokat,
  • a csengőt,

de volt, aki a karácsonyfáját is csatlakoztatta a rendszerhez. Az örök kedvenc pedig az okos háziállat-etető, amely előre programozott mennyiségben adagolja a kutyának vagy a cicának az eledelt és a vizet.

Kovács István Péter beszélt nekünk az okosotthonok műszaki oldaláról is, mivel a kialakítás során két út járható: az egyik a kábeles megoldás, de az eszközök közötti kommunikáció létrehozható vezetékek nélkül is. 

Műszakilag ennél fontosabb, hogy zárt vagy nyitott rendszerről beszélünk: egy zárt rendszerhez csak egy gyártótól lehet újabb eszközt csatlakoztatni. Ugyanakkor vannak már olyan megoldások, amelyek több, különböző típusú rendszert is tudnak kezelni

– fogalmazott az A1 Solar műszaki vezetője.

A rosszul elhelyezett kontrollpanelek, az indokolatlanul bonyolult okosotthon-infrastruktúra, az inkompatibilis intelligens eszközök kedvezőtlenül befolyásolhatják a rendszer működését, ezért a szakértők szerint egy okosotthon kivitelezésekor kiemelt hangsúlyt kell fektetni a megfelelő igényfelmérésre, a tervezésre és a folyamatos optimalizálásra. 

47239942 c7c22acf44b9a5a2872e7ee753fb8c7a o
Fotó: A1 Solar

Mennyit lehet ezzel spórolni?

Kovács István Péter szerint jóval több pénzt és időt spórolunk meg, ha már a ház építésekor okosotthonokban gondolkodunk, mintha utólag implementálnánk a jelenleg rendelkezésre álló intelligens megoldásokat, de mindenképpen hamar megtérül a beruházás. Ezek az eszközök segítenek a spórolásban, az áramon kevesebbet, de a fűtésszámlán jelentősen faraghatnak.

A legolcsóbb és a leghatékonyabb fűtési lehetőség a hőszivattyú – főleg, ha napelemmel kombináljuk –, vagy a klíma, amely lényeges előnye, hogy a hőt nem kell leadnia egy külön egységnek – radiátornak vagy padlónak –, hanem rögtön a levegőt fűti fel. Egy jól tervezett és vezérelt hőcserélő a levegőcserét is el tudja végezni – külön érdekesség, hogy az A1 Solar tapasztalatai szerint a legtöbb hőt azzal veszítünk, hogy ha  nem megfelelően szellőztetünk, de egy ilyen rendszerrel ez a probléma és a penészedés is azonnal megoldódik.

Ha mostanában a lakásra valaki felszerel egy napelemes rendszert, akkor könnyen nehéz helyzetbe kerülhet. Azzal, hogy jelentősen megváltozott a szaldó elszámolás, egyre fontosabb lett, hogy akkor használjuk fel az energiánkat, amikor termelünk, tehát nappal.

Egy ilyen rendszerrel pedig könnyen optimalizálhatunk: képzeljük el, hogy ha a ruháinkat nappal mossuk, amikor termel a rendszerünk, így megússzuk a visszatáplálást. Ebből a példából jól látszik, hogy ez nem olyan „automatikus”, mint egy szigetelés, ablakcsere-beruházás, amit ha megcsinálunk, akkor egy bizonyos éven belül biztosan meg is térül.

Ezekkel a rendszerekkel együtt kell élni, hagyni kell őket működni. Ugyanakkor egy napelemes rendszer, egy akkumulátor, egy hűtési/fűtési rendszer vagy éppen egy meleg vizes rendszer átgondolása évi legalább 10 százalékos megtakarítást is hozhat

– foglalta össze lapunknak Kovács István Péter, aki arra kérdésre, hogy mennyibe kerül egy ilyen rendszer, úgy válaszolt, egy meglévő napelemes rendszer okosítása nem több millió forint, viszont tekintettel arra, hogy bármit rá lehet kapcsolni, felső határ egyáltalán nincs, pontosabban itt nem a képzelet, hanem a pénztárca szab csak határt.

(Borítókép: Getty Images)