2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Megvan a munka, amit biztosan helyettesít a mesterséges intelligencia

GettyImages-1340844659
2023.01.30. 12:06
Vajon kinek a munkájáért jelentkezik be a mesterséges intelligencia? – teszik fel a kérdést évről évre a téma szakértői, már-már felkészítve az átlagembert az elkerülhetetlenre, a munkahelyére benyomuló robotokra. Ami eddig sokaknak sci-finek tűnhetett, az idei évben valósággá válhat az MI robbanásszerű fejlődésével. A könyvelőszakmában áttörés jöhet egy magyar cégtől, amely a mesterséges intelligenciát állítja a számlafeldolgozás szolgálatába.

A beérkező számlákat szélsebesen dolgozza fel a mesterséges intelligencia – gépi látással és optikai karakterfelismeréssel azonosítja az adatokat, amit egy online rendszerbe tölt fel. Ha papíralapon érkezik a számla, elég csak beszkennelni azt, és a robot máris teszi a dolgát.

az adminisztráció akár napi 3-4 órát is elvesz a könyvelők munkaidejéből, a gép viszont másodpercek alatt végez vele

– árulta el az Indexnek Szabó Péter, az alkalmazást fejlesztő S&T Consulting Hungary Kft. (februártól Kontron Hungary Kft.) ügyvezető igazgatója.

A számlakezelő alkalmazás ráadásul automatikusan le tudja kérdezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felületére feltöltött számlaadatokat, így sokszor szkennelni sem kell a papírokat, elég csak beírni a számlaazonosítót.

Átírja a könyvelői szakmát

Kérdésünkre, hogy teljes mértékben eltörli-e az újítás a könyvelői szakmát, az ügyvezető azt válaszolta, hogy erről szó sincs, csupán az adminisztratív feladatokat váltja ki. Hozzátette: 

aki hajlandó tanulni, tudja értelmezni az adatokat, és abból következtetéseket von le, annak biztonságban van a munkahelye.

Annál is inkább felértékelődik az adatelemzés képessége, mert a programmal újonnan elérhető adathalmaz számos olyan elemzésre ad lehetőséget, amely a vállalatok számára üzleti értékkel bír. Ilyen lehet például a beszerzési árak nyomon követése, a trendek azonosítása, a partnermenedzsment-információk kezelése.

A klasszikus könyvelői munkakört jelentősen átírja a mesterséges intelligencia, az ügyvezető azonban pozitívan szemléli a szektor robbanásszerű változásait. Úgy véli, a mesterséges intelligencia élvezhetőbbé teszi a könyvelői munkát, és munkaidőt szabadít fel, amit például adatelemzéssel tölthetnek a könyvelők, ami magasabb szintű szellemi kihívást jelent.

A robot nem kér béremelést 

Az év elején tapasztalható béremelések arra sarkallják a cégeket, hogy az automatizáció felé forduljanak, hiszen a drága munkaerőt hatékonyabban akarják foglalkoztatni.

A munkaerő túl drága lesz ahhoz, hogy olyan feladatot végeztessünk vele, amit egy gép gyorsabban megcsinál

– vélekedik Szabó Péter.

Felvetésünkre, hogy a cégek hatékonyabb működése miatt kevesebb könyvelőre lesz szükség, az ügyvezető azt válaszolta, hogy a szektorban nem tapasztalt leépítési szándékot, inkább azt látja, hogy nem vesznek fel új dolgozókat.

Azt is elárulta, hogy a digitalizációban élen járó partnereiknél inkább átképzik a dolgozókat, mint hogy megváljanak tőlük. Ezt részben az alacsony munkanélküliségnek tulajdonítja, ami miatt nehéz munkaerőt találni.

Lépéselőnyt adnak a robotok

A papíralapú feldolgozáshoz képest akár 60-80 százalékkal is csökkentheti a költségeket a gépi tanuláson és látáson alapuló online rendszer. Ez iparágtól  függetlenül, minden olyan cégnek lépéselőnyt ad, ahol jelentős mennyiségű számlafeldolgozás történik – világított rá Szabó Péter.

Az ügyvezető szerint a fejlesztéssel lényegesen kevesebb erőforrás-bevonással végezhetők el az egyes feladatok, és az emberi hibák kiküszöbölésével javul a minőség, de többletinformáció is kinyerhető a cégek számára.

Az alkalmazás fejlesztésére csaknem 800 millió forintot költött a cég saját forrásból, és az állam is beszállt a projektbe – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 354 millió forinttal támogatta a fejlesztést. 

A Kontron Hungary Kft. stabil cégnek mondható, amit jól mutat, hogy öt év alatt megduplázta az árbevételét, amely 2022-ben már meghaladta a 32 milliárd forintot, valamint foglalkoztatottjainak száma szintén több mint a kétszeresére, 184-ről 378 főre bővült.

(Borítókép: Getty / Images)