Kiszivárgott kormányzati dokumentum árulja el, mire készül Németország

2023.01.31. 09:05
A német kormány vissza akarja szorítani az orosz cseppfolyósítottföldgáz-importját, hogy tovább csökkentse függőségét az ország energiaellátásától – derül ki egy, a Bloomberg által ismertetett kormányzati dokumentumból.

„A szövetségi kormány nem támogatja az orosz LNG beszerzését. A kormány egyúttal tájékoztatta a vállalatokat, hogy megfelelő intézkedéseket fog tenni az orosz LNG beszerzésének lehetőség szerinti kizárása érdekében” – közölte Patrick Graichen energiaügyekért felelős miniszter.

A gazdasági minisztérium szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a dokumentumot és azt, hogy a kormány milyen konkrét intézkedésekre készül.

Európa Oroszországból származó vezetékes gázforgalma történelmi mélypontra esett az orosz–ukrán háború kirobbanása óta, emlékeztet a Bloomberg. A hiány pótlására a világ minden tájáról – köztük Oroszországból is – megugrottak az LNG-szállítmányok, amelyekre nem vonatkoznak uniós szankciók. Eddig csak az Egyesült Királyság és néhány kisebb állam tiltotta meg hivatalosan az orosz importot.

Olyan országok, mint Franciaország, Belgium, Hollandia és Spanyolország, még mindig fogadnak orosz cseppfolyósítottföldgáz-szállítmányokat, amelyek a Zukunft Gas német lobbicsoport szerint jelenleg a kontinens gázimportjának mintegy 6 százalékát teszik ki.

A német kormánynak tudomása van arról, hogy az orosz LNG eljut a szomszédos országok importtermináljaiba – írta Graichen. Az üzemanyag Európán belüli szállításáról és felhasználásról azonban nincs információja, ezért nem tudta megbecsülni, hogy jelenleg mennyi van belőle tárolva.

A dokumentum szerint a jövőben a vállalatok kötelesek lesznek tájékoztatni a kormányt a földgázbeszerzések eredetéről, ha azok mennyisége meghaladja az öt terawattórát.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!