Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett

image 6483441 (4)
2023.02.01. 15:59
Gyors egyeztetés a kormányülés szünetében a dunaújvárosi vasmű jövőjéről. Hamarosan jövünk a részletekkel – írta Facebook-oldalán Orbán Viktor. A miniszterelnök azután ígért bejelentést, miután közösségi oldalán közölte, hogy a kormány ülést tartott szerdán Budapesten. A rendkívüli bejelentés délután öt órakor jelent meg a kormányfő oldalán. Kiderült: a kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét.

Hamarosan bejelentés! Hajrá, Dunaferr! – olvasható a Facebookon, ahová a kormányfő egy közös képet töltött fel Mészáros Lajossal, a térség országgyűlési képviselőjével. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly év végén, a december 21-i Kormányinfón úgy fogalmazott: ennél zűrösebb ügyet még életében nem látott, de mindent megtesznek azért, hogy ami menthető, azt megmentsék.

A bejelentés délután 5 óra körül jelent meg a miniszterelnök oldalán. Újabb bejegyzésében – amelyben egy videót közölt – azt írta: „Brüsszelből hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek. A kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. Megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a magyar családokat!”

A mai napon találkoztam azzal a csapattal, amelyet Mészáros Lajos képviselőtársam vezet, ő Dunaújváros parlamenti képviselője. A csapat azon dolgozik most már hosszú hónapok óta, hogy megmentség a Dunaferrt. A Dunaferrt tönkretették a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és végül a brüsszeli szankciók. Sajnos Brüsszelből hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek, más nem. A mai kormányülésen a képviselő úr előterjesztésére azt a döntést hoztuk, hogy a következő hat hónapban a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét – ezt több mint 16 milliárd forint

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a következő hónapokban azon fognak dolgozni, hogy a hat hónap elteltével megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek.

Mentőövet kapott a Dunaferr

A nagy múltú dunaújvárosi gyár az utóbbi években nehéz helyzetbe került, és a tulajdonosok jogvitái miatt már arra is volt példa, hogy egy zsoldoscsapat próbálta meg elfoglalni a létesítményt. Tavaly aztán már a pénzügyi problémák is egyre sokasodtak, és egészen odáig vezettek, hogy ősszel már a vállalat felszámolását is megkezdték. A kormány nem sokkal később aláírt egy rendeletet, és közölték, hogy a felszámolás helyett megpróbálják értékesíteni.

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere tavaly decemberben válságtanácskozást tartott, ezen a Dunaferr helyzetéről egyeztetett a meghívottakkal. Akkor azt írták, a kormány segítsége nélkül napokon belül végképp leáll a Dunai Vasmű kohója. Korábban azt is megírtuk: a Dunaferr négyezer embert foglalkoztat, a leányvállalatoknál pedig további 1500 ember dolgozik. 

Január 31-én, kedden a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg az a törvénymódosítás, amely szerint veszteséggel is működhet egy cég, ha ezzel meg lehet őrizni a vagyonát. A jogszabály ugyan nem nevesíti a Dunaferrt, de minden bizonnyal a dunaújvárosi gyár helyzete miatt készült el a módosító javaslat. A 521/2022. (XII. 13.) korm. rendelet alapján elrendelt felszámolási eljárások veszélyhelyzet ideje alatti részletszabályairól címet viselő rendelet a tavaly év végén bejelentett rendeletet egészíti ki.

A dunaújvárosi acélmű helyzetéről és lehetséges jövőjéről vendégszerzőnk, Vona Gábor is véleménycikket írt korábban.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)