A szakszervezet berobbantotta a motort a bértárgyalások első fordulójában az Audi Hungariánál

DKRCS20200428006
2023.02.02. 20:34
Február 2-án megtartották a bértárgyalások első fordulóját az Audi Hungariánál. Csütörtökön az Audi Hungária Független Szakszervezet átadta követelését az Audi Hungaria tárgyalódelegációjának.

A cél az, hogy létrejöjjön egy olyan megállapodás, amely biztosítja a vállalat jövőjét, valamint a munkatársak megbecsülését.

Az érvényben lévő bérmegállapodás utolsó évében (2022. április 1. és 2023. március 31. között) a bérek átlagosan mintegy 25,5 százalékkal emelkedtek – írta közleményében az Audi Hungaria és az AHFSZ.

Csütörtökön a szakszervezeti képviselők átnyújtottak egy csomagot, amelyben többek között 23 százalékos alapbéremelést követelnek a munkavállalók. Ez 18 százalékos inflációs előrejelzést vesz alapul 2023-ra vonatkozóan. A követeléscsomag egyéb juttatási és munkaszervezési tárgyalási pontokat is tartalmaz, így 300 ezer forint egyszeri kifizetést, valamint 600 ezer forint cafeteriát szeretnének a dolgozóknak. Az alapbéremelést már április elsejétől szeretnék megkapni, a megállapodás egy évre, 2024. március végéig szólna. 

Az Audi Hungaria szerint a megfogalmazott elvárások rendkívül magasak, több ponton nincsenek összhangban a munkaadói és a munkavállalói oldal közösen kialakított stratégiai céljaival. A következő fordulóra a felek a követeléscsomag közös értelmezését tűzték ki célul – írja a Kisalföld.

(Borítókép: Dolgozók autók ajtaját szerelik össze az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)