2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Megtudtuk, mi okozta a vesztét a nyíregyházi Electrolux-gyárnak

Index Rezsi2023 4
2023.02.02. 06:57
Nem látták már azt a gyártható darabszámot, ami elegendő lett volna az Electrolux-hűtőgépgyár gazdaságos működéséhez – tudta meg az Index. A hatástanulmány eredményei mellett a magas infláció, a növekvő energiaárak, a logisztikai és nyersanyagbeszerzési költségek, valamint a fogyasztói kereslet drámai csökkenése is a termelés leállítása mellett szóló érv volt. A cég azt ígéri, méltányosan jár el a 650 dolgozóval, a további foglalkoztatásukat is igyekeznek különböző programokkal segíteni.

A megváltozott üzleti kilátásokra és az alacsony keresletre hivatkozva jövő januárban leállítja a termelést az Electrolux a 650 főt foglalkoztató nyíregyházi hűtőszekrénygyárában – közölte a társaság. A bejelentést követően lapunk megkereste a svéd háztartásigép-gyártó vállalat hazai képviseletét, hogy megtudjuk, mi az átszervezés forgatókönyve, mi lesz a dolgozókkal, továbbá hogyan hasznosíthatják a telephelyet.

A 650 fős állomány jelentős része a gyár 2005-ös nyitása óta az állomány tagja, vagy legalább 5-10 éve. Alapvetően a hatályos magyar munkajogi rendelkezések és/vagy az ennél jóval kedvezőbb feltételeket biztosító kollektív szerződésben foglaltak lesznek irányadók

 közölték az Index érdeklődésére a cégcsoportnál.

Kifejtették, hogy az Electrolux elsőként az üzemi tanáccsal egyeztet a kollektív szerződésen felüli pluszjuttatásokról, illetve a munkatársak jövőbeni elhelyezkedését támogató programokról. Céljuk, hogy ez méltányos és mindenki számára motiváló legyen. Amint a hivatalos megállapodás megtörténik, erről először a munkatársakat fogják tájékoztatni, ezt követően lesznek publikusak a program bizonyos elemei. Előrebocsátották: az Electrolux az egyes termékek gyártásának kivezetését meghatározott terv alapján végzi, ez lesz az irányadó egészen a termelés utolsó napjáig.

Merre tovább, dolgozók?

Lapunk felvetette, tekintettel arra, hogy a dolgozók többsége vélhetően helyi vagy környéki lakos, vélhetően nem szeretne az ország másik felébe költözni egy új állásért. Ezért talán nem lenne hiábavaló felvenni a kapcsolatot Nyíregyháza több nagy foglalkoztatójával, amilyen például

  • a Lego,
  • a Michelin,
  • a Hübner,
  • az Eissmann,
  • a Contitech,
  • a Wittur,
  • vagy éppen a Jász Plasztik.

Erre úgy reagáltak a cégnél, hogy az Electrolux haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a kormányhivatal foglalkoztatási osztályával, az üzemi tanáccsal és külső szakértő tanácsadót is bevon, hogy támogassa a dolgozók jövőbeni elhelyezkedését, erre programot dolgoznak ki. Terveznek helyi szinten állásbörzéket is.

Láttunk már ilyet: 2019-ben, Jászberényben

Nem egyedi a mostani eset az Electrolux életében, emlékezhetünk, négy éve a vállalat a porszívógyárában állította le a termelést.

Jászberényben 2019-ben már valóban történt hasonló sajnálatos esemény, ami sikeresen lezajlott és a kollégák visszajelzései alapján is méltányos volt

emlékeztettek a vállalatnál, hozzátéve, hogy ahhoz hasonlóan most is egyeztetnek a pluszjuttatásokról, a munkatársak elhelyezkedését támogató programokról, illetve számos egyéb aktivitásról.

S hogy mi a versenyképesség-csökkenés legfőbb oka? Erre a kérdésre azt a választ kaptuk, hogy a vállalat döntését a tavalyi utolsó negyedévben készített hatástanulmány előzte meg. A nyíregyházi egység versenyképességének vizsgálata során a legfontosabb szempont a gyár kapacitásának kihasználtsága, valamint a jövőbeli mennyiségi előrejelzés volt a hűtőszekrény termékkategóriákban.

Utóbbi azt jelenti, hogy nem látjuk azt a gyártható darabszámot, ami elegendő lehet a gazdaságos működéshez. A hatástanulmány ezen eredményei, valamint a jelenlegi üzleti környezet, amit a költségek folyamatos emelkedése, a magas infláció, a növekvő energiaárak, a logisztikai és nyersanyagbeszerzési költségek, és a fogyasztói kereslet drámai csökkenése befolyásol, megkövetelte, hogy cselekedjünk

 indokolták a döntést. Hozzátették: a munkatársak, akik kemény munkájukkal és erőfeszítésükkel hosszú évek óta támogatják a vállalatot, méltón, higgadtan, fegyelmezetten fogadták a bejelentést.

Mi lesz a telephely sorsa?

A 650 fős dolgozói állomány további foglalkoztatása mellett izgalmas kérdés az is, mi lehet a telephely sorsa, elvégre egy hatalmas telekről van szó, rajta különféle komplexumokkal, létesítményekkel.

Adott esetben a a szükséges átalakítások után a maga gyártósorait beépítve egy másik termelő-gyártó iparvállalat is „belakhatná” a gyárat. Az Index felvetésére azt a tájékoztatást kaptuk, hogy

az Electrolux az illetékes minisztériummal és a helyi önkormányzattal vizsgálja a telephely további értékesítésének lehetőségeit potenciális új befektetőknek, ennek a részletei még függnek a jövőbeni egyeztetésektől, egyéni igényektől.

A nyíregyházi gyár 2005-ben 30 hektáron kezdte meg működését, onnan jutott el 44 ezer négyzetméter termelési területig és 14 ezer négyzetméter készáruraktárig, amelyek mérete akár a duplájára is növelhető. 

Svéd óriás

Hitvallása szerint az Electrolux több mint 100 éve egy jobb életért dolgozik: a világ egyik vezető háztartásigép-gyártó vállalataként az motiválja, hogy újraalkossa az ízek, a ruha- és otthonápolás, valamint a jólét élményét. Márkáin keresztül, mint az Electrolux, az AEG és a Frigidaire, évente több mint 60 millió háztartási készüléket értékesít a világ több mint 120 országában. A cégcsoport forgalma eléri a 126 milliárd svéd koronát évente, az alkalmazottak száma pedig globálisan mintegy 52 ezer fő. 

(Borítókép: Index)