Csaknem 50 milliárd forintot bukott bitcoinon a Tesla

GettyImages-597435890
2023.02.02. 07:20
A Tesla bejelentése szerint 140 millió dollárt (csaknem 50 milliárd forintot) vesztett a 2022-es bitcoin-befektetéseken. Az elektromosautó-gyártó az amerikai szabályozó hatósággal közölte, hogy összességében 204 millió dollárt veszített bitcoinon, bár a kereskedés miatt 64 millió dollárt visszanyert.

A Tesla 2021 elején 1,5 milliárd dollárt (534 milliárd forintot) fektetett bitcoinba, és Elon Musk vezérigazgató akkor azt mondta, hogy a kriptovalutát fizetőeszközként is elfogadják. Néhány héttel később meggondolta magát, és a Tesla azóta eladta bitcoinállományának nagy részét − írta meg a BBC

Jelenleg mintegy 184 millió dollárnyi (65 milliárd forintnyi) bitcoin van a cég birtokában.

Elon Musk a kriptovaluták legjelentősebb támogatói közé tartozik, és a közösségi médiában tett kijelentései gyakran jelentős kereskedési aktivitást váltanak ki. A Tesla 2021. februári bitcoinvásárlása miatt a kriptovaluta árfolyama több mint 25 százalékkal 48 000 dollárra emelkedett − ami akkor rekordmagas volt.

Az árfolyam 2021 márciusában ismét emelkedett, amikor Musk a Twitteren azt írta, hogy a Tesla lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy bitcoinnal is vásárolhatnak tőlük autókat. Ez lehetővé tette, hogy az Egyesült Államokban az emberek 100 dollárnak megfelelő összegű bitcoinletéttel biztosítsák a megrendeléseket.

A kriptovaluta azonban ezt követően két hónappal később több mint 10 százalékkal esett, amikor a cég visszalépett ettől a tervétől, az éghajlatváltozás miatti aggályokra hivatkozva.

A brit pénzügyminisztérium szerint a bitcointermelés éves globális energiafogyasztása a becslések szerint az Egyesült Királyság éves energiafogyasztásának nagyjából 39 százalékát teszi ki.

Az árfolyam 2022 novemberében közel 70 ezer dollárra szökött fel, majd több mint 50 százalékkal zuhant, amikor a Tesla úgy döntött, hogy eladja a birtokában lévő eszközök nagy részét.

(Borítókép: Smith Collection / Gado / Getty Images)  • Hírek
  • Árfolyam