Nagy visszatérők és új belépők a turizmus 50 legbefolyásosabb szereplője között

DSZZS20230201105
2023.02.02. 14:42
Három év után újra a Budapest Congress Centerben (BCC) rendezte meg február 1-jén a Turizmus Kft. a Turizmus Évadnyitó Gálát, amely idén 30. jubileumát ünnepelte. Itt mutatták be a szakma TOP 50-es kiadványát is, amelyben a nagy visszatérők mellett új szereplők is feltűntek, most először például Orbán Ráhel és Tiborcz István egyszerre került be a kötetbe.

A hazai turizmus évindító rendezvényét Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter nyitotta meg, aki kormánybiztosként felügyelte a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt megvalósítását. Mint mondta, az EKF indulásánál, a nyolcvanas években az európai kulturális örökség közös vonásainak megmutatása volt az elsődleges, az idők folyamán a helyi közösségek önazonosságának megerősítése is fontos céllá vált, a prioritások között ma már a turizmus, az imázskezelés, valamint az ipar- és munkahelyteremtés is szerepel – írta beszámolójában a turizmus.com.

A gálán mutatták be az immár kilencedszer megjelentetett TOP 50-es kiadványt, amelyben a turizmus-vendéglátás 50 kiemelt szereplője mellett a turizmus szempontjából sikeres tíz polgármester és tíz ígéretes fiatal szakember is helyet kapott – olyanok, akiknek Gál Pál Zoltán, a Turizmus Kft. ügyvezetője szerint

2022-ben kiemelkedő befolyásuk volt az ágazatra.

A kötetben heten kilencedszer szerepelnek, 16-an pedig először. A hazai gasztronómiát 12 szakember reprezentálja. A TOP 50-es kiadványba hetedik alkalommal bekerülő Hamvas Zoltán és a kötetben ötödször helyet kapó Széll Tamás, illetve a Bocuse d’Or lyoni döntőjén szereplő magyar csapat többi tagja is ott volt a rendezvényen.

Idén először egyszerre szerepel a kötetben Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István. Előbbi a BDPST Koncept ügyvezetőjeként, utóbbi pedig a BDPST Group tulajdonosaként vesz részt turisztikai fejlesztésekben.

Orbán Ráhel az őt bemutató cikk szerint kollégáival hotelek és éttermek márkakoncepcióján dolgozik, ami számára olyan projekt, amely 2015-ös, Lausanne-ból való hazatérése óta most kezd el beérni (a közgazdászdiploma megszerzése után egy évig a lausanne-i Ecole hoteliere MBA szakán folytatta tanulmányait). A Dorothea Hotel koncepciójának megalkotása adta az ötletet a BDPST Koncept létrehozásához, miután egy olyan nemzetközileg elismert brandnek, mint a Marriott-láncnak készítettek márkakoncepciót egy ötcsillagos szállodához.

Nem egy egzakt, kiszámítható iparágról beszélünk, nekünk van a legromlandóbb termékünk. Ha egy hotelszobát ma nem adunk el, az a lehetőség még egyszer nem adatik meg

– mondta a turizmusról Orbán Ráhel. „Aki ebben a szakmában dolgozik, az tisztában van vele, hogy mindig is voltak nehéz időszakok, és még lesznek is, de mindeközben arra kell törekednünk, hogy a legjobbat nyújtsuk a vendégeink számára.”

Férje, Tiborcz István BDPST Group-tulajdonosaként olyan turisztikai fejlesztésekért felel, mint a Gellért Szálló, az Adria Palota vagy a régi Mahart-ház felújítása. Elmondása szerint mindig is fontosnak tartotta, hogy a régi épületek által értéket mentsünk és teremtsünk, ezért egy olyan csapattal dolgozik, amelynek tagjai kellő tisztelettel és tudással nyúlnak a történelmi múlttal rendelkező épületekhez.

A turizmus azon szektorok közé tartozik, ahol az elsők között érezhetjük meg a gazdasági változásokat. A dinamikusan változó körülmények között gyors reagálásra és hosszú távú előrelátásra van szükség

– fogalmazott az őt bemutató cikkben.

A BDPST Group egyik legismertebb beruházásai közé tartozik a turai kastélyhotel és a tokaji régióban található tarcali Andrássy Kúria & Spa, de nagy figyelmet fordítanak a fővárosra is. 2022 decemberében a Belvárosban nyitották meg az ötcsillagos VERNO House és éttermét, a FLAVA Kitchen & More-t, és az idei év közepén várható a már említett, a Marriott-lánc által üzemeltetett Dorothea Hotel nyitása.

(Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a 30. Turizmus Évadnyitó Gálán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 1-jén. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)