Gyerekmunka árán tömünk magunkba boldogsághormont

IT6LU-highres
2023.02.05. 17:20
Továbbra is áldatlan állapotok uralkodnak a nyugat-afrikai kakaófarmokon. Több százezer gyerek dolgozik a földeken akár heti 100 órában, sokan saját maguknál is nagyobb machetével irtják a növényzetet. A probléma tehát még égetőbb, mint bő két évtizeddel ezelőtt.

Csokoládéevés közben kevesek fejében cikáznak olyan gondolatok, hogy a csokihoz, amit épp fogyasztanak, gyermekmunka kapcsolódik. A csokoládé legfontosabb alapanyaga a kakaó, aminek termelése 70 százalékban Nyugat-Afrikában zajlik – főként Ghánában és Elefántcsontparton. A Marshoz vagy a Nestléhez hasonló óriásmárkák is ebből a régióból szerzik be a kakaót.

A kakaótermesztéssel foglalkozó térségekben számos gyermeket fognak be dolgozni, és munkások milliói élnek kevesebb mint napi 1 dollárból. Ráadásul, tekintetettel arra, hogy a kakaóültetvények helyigényesek, folyamatosan irtják a trópusi erdőket – írja a növekedés.hu a The Guardian brit portál írására hivatkozva.

Nagyjából 20 éve köztudott, hogy a kakaófarmokon áldatlan állapotok uralkodnak. A visszaélések felszínre kerülésének köszönhetően úgy tűnt, komoly lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megújuljon az ágazat. 2000-ben a szektor számos nagy szereplőjének részvételével megalakult a Nemzetközi Kakaószövetség.

Továbbra is virágzik a gyerekmunka

Mindez azonban nem hozott sok változást, sőt. A The Guardian elemzése szerint a korábbiaknál is jobban virágzik a gyerekmunka Nyugat-Afrikában. Az amerikai kormány becslései szerint

Ghánában és Elefántcsontparton nagyjából 1,5 millió gyerekmunkás dolgozhat a kakaóágazatban, akár heti 80-100 órában.

A dzsungel mindeközben tovább pusztul. Elefántcsontparton csak 2000 és 2019 között 2,4 millió hektár erdőt irtottak ki a kakaótermesztés kedvéért.

A probléma tehát még égetőbb, mint bő két évtizeddel ezelőtt. „A farmerek továbbra is szegények, a gyerekeket még mindig munkára fogják, a fákat pedig kivágják – mondta Antonie Fountain, a kakaóüzlet megfigyelésével is foglalkozó Voice Network nonprofit szervezet vezetője.

Ötven éve ugyanannyi a kakaó

A globális kakaópiac 14 milliárd dollárt tesz ki, de ebből az összegből a helyi gazdálkodók nem sokat látnak.

Egy tonna kakaó világpiaci ára jelenleg 2400 dollár körül mozog, ami az 50 évvel ezelőtti szintnek felel meg, miközben ez idő alatt a táblacsokik ára jelentősen emelkedett.

Az 1970-es években a kakaó a csokoládé árának 50 százalékát tette ki. Azóta ez az arány fokozatosan csökkent, és mára mindössze 6 százalék. Ahhoz, hogy a farmerek problémai megoldódjanak, jócskán fel kéne srófolni a csokik árát – jegyzi meg az írás.

(Borítókép: Kakaófarm Madagaszkáron 2016. november 30-án. Fotó: Gianluigi Guercia / AFP)