A KSH közölte, nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon 2022-ben

B RKL20220709026
2023.02.06. 08:42
3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző hónaphoz képest 2022 decemberében. Az egész 2022-es évben viszont a forgalom volumene jelentősen nőtt az előző évhez képest – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mint írták, decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene

  • a nyers adat szerint 4,8 százalékkal, 
  • a naptárhatástól megtisztítva pedig 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal csökkent a forgalom. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az egész 2022-es évet nézve viszont a kiskereskedelmi forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint –

5,3 százalékKAL NAGYOBB VOLT AZ ELŐZŐ ÉVINÉL.

A teljes évet nézve az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,5 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben viszont 5,8 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 24,2 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a növekedést nagyrészt az magyarázhatja, hogy míg 2021-ben javában tombolt a koronavírus-járvány, azzal szemben 2022-ben már csak kisebb hatással volt jelen (a pandémia idején számos kimutatást közzétettek arról, miként csökkentette a fogyasztást a koronavírus-járvány). A decemberi fogyasztás csökkenése esetén pedig a gazdasági nehézségek, a tetőző infláció magyarázhatja a visszaesést. 

Az üzemanyagra vonatkozóan nagyjából a KSH-éhoz hasonló adatokat közölt saját mérése alapján a Magyar Ásványolaj Szövetség. Az ő kimutatásuk szerint a magyarok 800 millió literrel több üzemanyagot tankoltak tavaly, mint az azt megelőző évben.

(Borítókép: Róka László / MTI)