Egymásnak feszül a ChatGPT és a Google Bard

GettyImages-1245391728
2023.02.07. 13:31
Nem hagyja szó nélkül a Google, hogy a Microsoft vagy bárki más harc nélkül lecsapjon a keresőmotorok birodalmában szerzett koronájára. A vállalat hétfőn bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben a piacra szabadít egy Bard nevű szöveggeneráló programot. A bevezetés a jelek szerint válasz a ChatGPT-re, a szenzációsan népszerű mesterségesintelligencia-chatbotra, amit az OpenAI nevű startupcég fejlesztett ki a Microsoft finanszírozásával.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója egy blogbejegyzésben azt írta, hogy a Bard nevű szövegíró program, amely szó magyarul dalnokot is jelent, már elérhető „megbízható tesztelők” számára. Azt ígérik, hogy a Bard programmal széles körű globális tudást helyeznek egy társalgási felület mögé, így a virtuális „dalnok” minden kérdésünkre választ tud majd adni.

Az eszköz a Google LaMDA nevű, nagy teljesítményű mesterségesintelligencia-modell kisebb változatát használja, amely a ChatGPT-hez hasonló technológián alapul. A Google szerint ez lehetővé teszi, hogy a szövegtenyésztő programot több felhasználónak kínálja fel és visszajelzéseket gyűjtsön, amelyekből a chatbot tanul, így egyre pontosabb válaszokat fog adni.

A keresőmotorok új generációja

A Google vezére bemutatta a mögöttes AI-technológia újszerűségét, amely a hagyományos internetes keresést a következő szintre emeli. Azokra a kérdésekre, amelyekre nincs egységes, elfogadott válasz, a Google szintetizál egy olyan választ, amely tükrözi az eltérő véleményeket.

Például a „Zongorázni vagy gitározni könnyebb megtanulni?” kérdésre a következő válasz érkezne: „Egyesek szerint zongorázni könnyebb megtanulni, mivel az ujjak és a kéz mozgása természetesebb. Mások szerint viszont a gitárakkordokat könnyebb megtanulni” – mutatta be a Wired techblog. Pichai azt is elmondta, hogy a Google azt tervezi, hogy az alapul szolgáló technológiát nyílt forráskódon keresztül elérhetővé teszi a fejlesztők számára, ahogyan az OpenAI teszi a ChatGPT-vel, de nem közölt pontos dátumot.

A ChatGPT-ben sokan a Google trónfosztóját, a keresőmotorok új királyát látják.

A Microsoft, amely nemrégiben mintegy 10 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, kedden, azaz ma médiaeseményt tart a ChatGPT alkotójával, ahol bemutatják a közös munkájuk fejleményeit, vélhetően a Bing keresőmotor új funkcióiról rántják le a leplet. Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman nem sokkal a Google bejelentése után tweetelt egy fotót magáról a Microsoft vezérigazgatójával, Satya Nadellával.

Nincs chatbot veszély nélkül

A Google és az OpenAI is olyan szöveggeneráló szoftverre építi robotjait, amely bár megtévesztően imitálja az emberi beszédet, viszont nagy hátránya, hogy hibázik.

Korábbi interjúnkban George Tilesch mesterségesintelligencia-szakértő kiemelte: 

A ROBOT HIBÁZIK, ÉPPEN EZÉRT BELÁTHATATLAN KÁROKAT OKOZHAT, HA DÖNTÉSHOZÓ POZÍCIÓBA, PÉLDÁUL BANKI HITELBÍRÁLÓI VAGY ORVOSI SZEREPKÖRBE HELYEZZÜK.

Ha több időt eltöltünk a robot használatával, hamar rájövünk, hogy közel sem tévedhetetlen. Az Index szerkesztőségében teszteltük a robotot, és arra jutottunk, hogy még az általános iskolai matematikai feladatokban is hibát ejt, ugyanakkor szilárd határozottsággal közli, hogy az a jó válasz.

A tavaly novemberben elindított ChatGPT internetes szenzációvá nőtte ki magát. A chatablakba beírt kérdésekre látszólag koherensen és emberszerűen tud válaszolni, ezért sokan az oktatás, az üzleti élet, sőt társadalmunk forradalmasítóját látják bene. Néhány MI-szakértő azonban óvatosságra int, megjegyezve, hogy veszélyeket is rejt magában a technológia, például masszív leépítéseket okozhat, és elhozhatja az unokázós csalások új korszakát. 

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)