Az olajpiacra is hatással van a törökországi földrengés

334B6VK-highres
2023.02.07. 13:06
Élénkül a kínai kereslet, lezártak egy, az ellátás szempontjából kritikus olajexport-terminált a törökországi földrengések miatt, mindez pedig érződik a globális olajpiacon, ahol már második alkalommal emelkednek az árak a héten, pedig még csak kedd van.

Hétfő után kedden is emelkedett az olaj világpiaci ára, ami a kínai kereslet élénkülésével kapcsolatos optimizmus, valamint a törökországi földrengés által okozott ellátási fennakadásoknak tudható be. A több ezer áldozatot követelő katasztrófa következtében ugyanis leállt egy jelentős, napi 1 milliárd hordónyi exportért felelő elosztóterminál, ami hiányt okozott – írja a Reuters.

A Brent határidős ára 1,74 dollárral, hordónként 82,73 dollárra kúszott fel (+2,15 százalék), míg a WTI ára 1,70 dollárral, 75,81 dollárra emelkedett (+2,29 százalék).

Az áremelkedés egyik fő mozgatórugója, hogy leállították a termelést a Norvégia északi-tengeri térségében található Johan Sverdrup olajmező első fázisában, amely napi 535 ezer hordó olajat termel ki – mutatott rá Daniel Hynes, a sydney-i ANZ bank vezető nyersanyag-stratégája.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) számításai szerint a globális olajkereslet idei növekedésének felét Kína adja – mondta vasárnap az ügynökség vezetője, megjegyezve, hogy a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet megugrott.

A világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábia az elmúlt fél évet tekintve először emelt az olaj árán januárban, mindeközben a kereslet élénkülésére számítanak, különösen Kína felől.

Az olajpiac árgus szemekkel várja majd Jerome Powell amerikai jegybankelnök szerdai beszédét. Amennyiben a Fed-elnök kamatemelést jelent be, annak dollárerősítő hatása lehet, ami tovább drágíthatja a kőolaj árát.

(Borítókép: Egy olajfúró torony szivattyúja Szíria és Törökország határán. (Fotó: Delil Souleiman / AFP)