Mesés folyamatok zajlanak az aranypiacon

GettyImages-516154940
2023.02.08. 13:25
Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot – tájékoztatott erről a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján.

A vállalat kiemelte, az ékszerek iránti érdeklődés szintén erősödött 2022-ben, a forgalom hárommilliárd forint felett zárt, a 2021-es év 2,3 milliárdos eredményéhez képest. A befektetési célú arany esetében a legkedveltebb kiszerelés az 5 grammos volt, míg a legnagyobb értékben tavaly is a 100 grammos aranytömb fogyott. A cég felhívta arra a figyelmet, hogy az arany világpiaci ára az elmúlt években jellemzően az 1600 és 2000 dollár közötti sávban mozgott.

Ám az orosz–ukrán háború kitörését követően szinte azonnal 2000 dollár fölé kúszott a jegyzés.

Ezt követően jött egy korrekció, majd november óta újra folyamatosan emelkedik az árfolyam. Jelenleg már újra a 2000 dolláros szinthez áll közelebb a nemesfém unciánkénti ára.

A háború mindent megváltoztatott itt is

Dandé Imre, a BÁV hálózatirányítási igazgatója az MTI közleménye szerint elmondta, hogy háborús helyzetben szinte azonnal meg szokott ugrani az arany árfolyama, majd egy kisebb visszaesést követően állandósul az emelkedés.

Hiszen az arany értékálló, alacsony kockázatot jelentő befektetés, és készpénzigény esetén könnyen fel lehet használni a világ bármely pontján.

A BÁV hálózatirányítási igazgatója arra is kitért, hogy az aranyra egyre többen tekintenek tartós befektetési eszközként. Majd ismertette, a BÁV zálogkölcsönzésből származó forgalma húsz százalékkal nőtt 2021-hez képest, ami összhangban van azzal a korábban publikált kutatásukkal, miszerint a magyar lakosság 71 százaléka úgy érzi, hogy romlott az anyagi helyzete. A zálogkölcsönök fedezetét továbbra is 95 százalékban az arany ékszerek teszik ki – fogalmazott.

A BÁV Zrt. jelenleg három üzletággal működik: az 1920 óta működő BÁV Műkereskedelem, a BÁV Zálog, valamint a hazai műkereskedelmi oktatás területén tevékenykedő BÁV Akadémia.

(Borítókép: Hemant Mishra / Mint / Getty Images)