A NAV idén is elkészíti az szja-bevallás tervezetét

2023.02.08. 10:46
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.

A NAV a közleményben kiemelte, az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, amelyet a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állít össze. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket. Akinek nincs KAÜ-azonosítója, az adóbevallási tervezetének postázását március 16-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is.

Nekik az elkészült tervezeteket a NAV május 2-áig küldi el.

A magánszemély a munkáltatóktól, kifizetőktől 2023. január 31-ig megkapott összesített igazolásokat a NAV által elkészített bevallási tervezet adatainak ellenőrzéséhez, illetve a 22SZJA bevallás elkészítéséhez felhasználhatja.

Figyelem: automatikusan bevallás lesz

Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit, ugyanis a tervezetből 2023. május 22-ei hatállyal automatikusan bevallás lesz – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve.

Azoknak, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet, amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre – például négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alattiak kedvezménye, betegségek után járó személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény –, amelyet év közben nem érvényesítettek, és ezt most a bevallásban egy összegben igényelnék vissza, a bevallási tervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük május 22-éig – ismertette a NAV.

A kedvezményre vonatkozó igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz – mint például személyi kedvezmény vagy a magzatra érvényesíthető családi kedvezmény esetén az orvosi igazolást, illetve az első házasok kedvezményéhez a házassági anyakönyvi kivonatot –, azt az adózónak kell megőriznie az elévülési idő végéig – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amelyet az MTI összegzett.  • Tippek
  • Biztosítás