Megkezdődik a Dunaferr-dolgozók januári bérkifizetése

P  1017
2023.02.10. 09:27
Czomba Sándor szerint a kormány döntésének megfelelően megkezdődik a Dunaferr-dolgozók januári bérkifizetése.

A Dunaferrt tönkretették a korábbi tulajdonosok, vállalatvezetők, a háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és az energiaválság – jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Olyannyira, hogy már a dolgozók fizetése is veszélybe került, ami több ezer családot lehetetlenített volna el.

A kormány ezt nem hagyta, Védelmi Bizottságot állított fel és felszámolót rendelt ki a céghez, aki megkezdte a vállalat helyzetének rendezését, a decemberi bérek kifizetése pedig már a Bérgarancia Alapból történt – írja az államtitkárra hivatkozva az MTI.

A helyzet megnyugtató rendezése érdekében a Kormány Mészáros Lajos, Dunaújváros parlamenti képviselőjének javaslatára arról döntött, hogy hat hónapon keresztül kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. 

Ez több mint 16 milliárd forintos átmeneti segítséget jelent, a januári béreket így már a következő napokban megkapják a dolgozók

– mondta Czomba Sándor.

Hozzátette, tartós és hosszú távú megoldást azonban az jelenthet, ha a vasmű megbízható és stabil működést biztosító tulajdonost kap. A kormány ezen fog dolgozni a következő hónapokban, ugyanis így védhetők meg a családok, így védhetők meg a munkahelyek – jelentette ki az államtitkár.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a dunaújvárosi cég egyik kohója augusztusban, a másik novemberben leállt, ezek az ipari létesítmények 3-4 hónap után már nem indíthatók újra. A vasmű kokszolója is leállására készül, ha ezt nem tudják megakadályozni, akkor a vasmű hideg- és a meleghengerműve alapanyag nélkül marad, a Dunaferr felszámolása pedig elkerülhetetlenné válik.

A cég hosszú ideje a csőd szélén táncol, az üzem mögött álló részvénytársaság adósságát több tízmilliárdra becsülik, emiatt a beszállítók nem hajlandók alapanyagot szállítani. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)