Érdemes még várni a tankolással

DSC0508
2023.02.13. 12:26
Február 15-én a várakozásokkal ellentétben – bruttó három forinttal literenként – tovább mérséklődik a gázolaj nagykereskedelmi ára. A benzin ára változatlan marad a hét közepétől.

Szerdán a gázolaj esetében változhatnak az árak a magyar kutakon. A holtankoljak.net szerint az alábbi átlagárakkal kalkulálhatunk holnaputántól:

  • 95-ös benzin: 617 Ft/liter
  • Gázolaj: 635 Ft/liter

Drága a tankolás, ezért kevesebbet autózunk

Az Impetus Research friss felmérése szerint a magas üzemanyagárak miatt az autósok csaknem fele jobban megfontolja, hogy autóba üljön, vagy inkább más módon közlekedjen. A megkérdezettek ötöde gyakrabban használja a tömegközlekedést, mint korábban, ez különösen igaz a budapesti és fiatalabb autósokra. Kerékpárra vagy robogóra már kevesebben váltanak spórolás céljából.

Az Index megbízásából készített online felmérés szintén hasonló eredményt hozott, a KutatóCentrum beszámolója szerint a magyarok harmada kevesebbet autózik december óta.

Mint korábban megírtuk, az év második felében jókora áremelkedésre számítanak a szakértők az üzemanyagpiacon. Amennyiben a világpiaci folyamatok a várakozások szerint alakulnak, a magyar töltőállomásokon megjelenhet a 800 forint fölötti literenkénti árazás mind a benzin, mind a dízel esetén.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)