Újabb meglepetés a Dunaferrnél

P  1009
2023.02.14. 12:23
Hétfőn délután újraindult a még tavaly novemberben leállt, 2-es számú nagyolvasztó a Dunaferr üzemében, a működéshez szükséges szenet a Liberty Steel biztosította – ismertette egy háttérbeszélgetésen Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára.

2022. december elején kiderült, hogy a gyár egyik kohója észszerű költségek mellett nem indítható újra, viszont a november 8-án leállított kohó esetén ez lehetséges – közölte Fábián Gergely.

a vállalat csak részlegesen tudott bért fizetni, később fizetésképtelenség is beállt. 

Ezt követően a kormány egy jogszabállyal létrehozta a felszámolási eljárás kritériumait, amivel párhuzamosan mindent megtettek a gyár működésének folyamatos életben tartásáért. A működéshez a brit Liberty Steel biztosított 40 ezer tonna szenet január végéig, előfinanszírozással.

Emellett a vállalat szakértelmet hoz, a bérmunkáért pedig díjat fizet a cég. Tehát jelenleg a felszámoló végzi a munkáját a kokszoló életben tartása mellett. A jelenleg befolyó bérmunka eredménye lehetőséget ad arra, hogy a cég reorganizációja is megtörténjen. 

Rengeteg ember megélhetése lett kérdés

A Liberty Steel Magyarországon működő cégével kötött működési szerződést a felszámoló, ami bérmunkát jelent a kokszolóban, a kohóban és a hengerművekben is. A kormány 16 milliárd forintos átmeneti segítséget nyújt, ezzel pedig hat hónapig biztosított a bérek kifizetése.

Az államtitkár felhívta arra a figyelmet, hogy hétfőn 14 óra 30 perckor elindult a 2-es számú nagyolvasztó a gyárban.

A felfuttatási szakaszban pár napon belül az acélműben is elkezdődik az acélgyártás – ez már a felszámoló tájékoztatójából derült ki. 

Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője a beszélgetésen megjegyezte, hogy prioritásnak tekinti a munkavállalók feladatainak biztosítását, az üzem leállása 3-4000 ember megélhetését veszélyeztetné, ami szociális katasztrófa lenne – húzta alá. 

Napi szinten tartom a kapcsolatot a szakszervezetekkel. A régi menedzsment láthatóan nem rúg már labdába. Itt fejlesztések és beruházások maradtak el korábban. A környezetvédelemre semmit nem adtak.

– fogalmazott a politikus, aki az előző menedzsment visszatéréséről szóló hangokat károsnak tartja, ráadásul szerinte ez nem segíti a helyzet megoldását. 

Az gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára kifejtette, a helyzet specialitása ellenére ez egy gyors folyamat, ráadásul egy reorganizáció is zajlik párhuzamosan.

A vállalat legutoljára, 2019-ben közölt eredménye szerint 200 milliárd forintos veszteséget halmozott fel négy év alatt, fizetésképtelenné vált, és a szén-dioxid-kvótához kapcsolódóan további elmaradásai keletkeztek.

A gyár hosszú távú működését biztosító lehetséges befektetők felkutatása még folyamatban van, erről a háttérbeszélgetésen nem osztottak meg információkat. Ugyanakkor Fábián Gergely aláhúzta: a gyár működése biztosított, és lépésről lépésre haladnak. Jelenleg a Dunaferr nincs elmaradva a bérkifizetéssel, és kiemelte azt is, a kormányzati bérgarancia június végéig tart.

„Elkötelezett munkavállalók nélkül sehol nem tartana ez a gyár” – tette hozzá az államtitkár.

Egyelőre nem látható, hogy mennyire háríthatók a károk a korábbi tulajdonosokra, hiszen korábban kötöttek olyan szerződéseket, amelyek egyértelműen előnytelenek voltak a Dunaferr számára. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)