2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Máris léptek a boltok a GVH vizsgálódása miatt

GettyImages-1238380936
2023.02.15. 07:53
A magas élelmiszerárak miatt lépett a Gazdasági Versenyhivatal, a boltok pedig ijedtségükben máris árcsökkentésbe kezdtek. Az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint a termékdrágulást leginkább a beszerzési árak emelkedése okozta.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított, mert a kormány szerint kiskereskedelmi kartellezés zajlik. Azt vizsgálják, hogy az élelmiszer-üzletláncok tudatosan, összehangolva hajtottak-e végre szélsőséges mértékű áremeléseket. A kormány szerint – bár jogosak a kiskereskedők aggályai – hasznos a meghatározott élelmiszerekre vonatkozó hatósági ár.

Az ATV Híradó riportjában Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke úgy fogalmazott,

máris nagyobb lett a verseny a kiskereskedelemben,

többen csökkentették az élelmiszerárakat, és úgy véli, fellépésüknek már önmagában visszatartó ereje van.

A versenyhivatal azt szeretné kideríteni, hogy a rekordmagas, 44 százalékos élelmiszerár-emelkedés mögött van-e kartellezés és profitinfláció. Rigó Csaba Balázs elmondta, az eredmény legkésőbb április 20-ra lesz meg.

Ősszel szembesültünk az első panaszokkal, akkor mi nem tétlenkedtünk, azonnal elkezdtük a konzultációsorozat előkészítését. Ennek az eredménye a januárban és februárban elindított gyorsított ágazati vizsgálatok

– válaszolta a versenyhivatal elnöke arra a kérdésre, hogy miért csak most indult eljárás.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint a termékdrágulást leginkább a beszerzési árak emelkedése okozta, és úgy véli, sok függ attól is, hogy az árstopot mikor vezeti ki végleg a kormány, hiszen az forrást von el a kereskedőktől.

Jelenleg már veszteséges az árstopos termékek forgalmazása. Ha hamarabb megszüntetik az árstopot, akkor még több áresésre és akcióra számíthat a kereskedelemben a vásárló

– mondta Vámos György, hozzátéve, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint csak az infláció mérséklődése esetén lehet az árstop kivezetéséről beszélni.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)