Még mindig félvállról veszik a magyarok az energiahatékonyságot

BP-1830
2023.02.15. 09:45
Bár a vevőknek fontos, hogy alacsony legyen a megvásárolni kívánt ingatlan rezsije, elsősorban mégsem aszerint válogatnak, hogy az mennyire energiatakarékos vagy energetikailag korszerű. Egyszerre nézik a rezsit, az árat, és az ár-érték arányt, de fontos az is, hogy ne kelljen felújítani.

Ha energiahatékonyságról van szó, akkor nem igazán foglalkoznak a részletekkel a hazai ingatlanvásárlók, elég ha az ingatlan megjelenése igazodik a kor esztétikájához, és kellően alacsonyak a rezsiszámlák – osztotta meg tapasztalatait a Balla Ingatlan.

Az elmúlt évben az energiaárakat érintő változások hatással voltak az ingatlanok fenntartási költségeire. Kérdés ugyanakkor, hogy a gyakorlatban mennyire vált fontossá a vevők számára, hogy energiatakarékos, energiahatékony, jól szigetelt, korszerű ingatlant találjanak.

A rezsiszámla fontos tényező az emberek számára, és általában tájékozódnak is ezzel kapcsolatban ingatlanvásárlásnál

– szögezte le Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli irodájának szakmai vezetője. Azt viszont nem lehet kijelenteni, hogy ez vált volna elsődleges szemponttá az ingatlanvásárlásnál, ahogy azt sem, hogy a kedvezőbb energiahatékonyságot biztosító tényezőkben különösebben elmélyednének. A jelenlegi lassú piacon továbbra is mindennél fontosabb az ár – tette hozzá.

A magas kamatra adott lakáshitelek időszakában most azok vásárolnak elsősorban, aki készpénzzel rendelkeznek, ugyanakkor ennek összege a legtöbb esetben korlátozott, és most hitelek segítségével sem tudják kibővíteni, vagy csak nagyon drágán. „Nagyjából 30 milliónál megáll a kereslet, az emberek minél olcsóbban akarnak ingatlanhoz jutni – osztotta meg csepeli és az agglomerációjában található ingatlanpiacon látott tapasztalatait a szakértő.”

Meg sem nézik a felújítandókat

Ezzel együtt az is

fontos szempont, hogy felújított legyen az ingatlan, de ott sem elsősorban arra figyelnek, hogy mennyire korszerű vagy energiatakarékos a kialakítás, hanem arra, hogy legyen minden szépen megcsinálva benne, és lehetőleg ne kelljen »hozzányúlni«.

Emiatt elsősorban a jó állapotú, de azért ehhez képest olcsó ingatlanok kelnek most el a piacon, míg a felújítandókat meg sem nézik – jelezte Marosvölgyi Gabi. Talán lenne utóbbiakra is kereslet a mostaninál alacsonyabb árakon, ugyanakkor árcsökkentési hajlandóságot egyelőre nem nagyon tapasztalni a tulajdonosok részéről, így nehéz megmondani, hogy hol az az ár, amennyiért ezeket megvennék.

Hasonlóan látja a helyzetet Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is. Mint mondta, nehéz most összehasonlítani a különböző típusú ingatlanokat a korábbi szint töredékére zuhant tranzakciószám miatt, amit jelentős részben a magas hitelkamatok okoznak.

Alapvetően a jó ár-érték arányú ingatlanok iránt mutatkozik érezhető kereslet,

illetve ezzel együtt azt is lehet érzékelni, hogy elsősorban a felújított, jó állapotú ingatlanok keresettek, mert az új tulajdonos lehetőleg „nem akar csinálni semmit” a megvásárolt ingatlanon, hiszen nincs munkaerő, drágák az alapanyagok – tette hozzá.

Sokszor nem találnak megfelelő ingatlant

Ezen a piacon nem igazán lehet most az energiatakarékos, korszerű ingatlanok iránti megnövekedett igényt észlelni, legfeljebb csak azt lehet kijelenteni, hogy vannak olyan – elsősorban az ár-érték arányuk miatt – kiemelkedő ingatlanok, melyek már felkeltik a vevők érdeklődését, és ezekre gyorsan le is csapnak – derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Gyakran előfordul, hogy amikor végre sikerül olyan árat meghatározni egy ingatlannál, amely megmozdítja a vevőket, akkor az eladó „hirtelen” eláll az értékesítéstől. Ez persze nem feltétlenül azért van, mert tesztelte a piacot, vagy szórakozik az ingatlanközvetítővel, hanem gyakran az az oka, hogy ő maga nem tud az eladott ingatlana helyett másikat vásárolni az adott összegért, vagy legalábbis nehezen.

Rámutatott arra is, utóbbi oka az, hogy 

az árak most rendkívüli módon szórnak.

Míg például 70-80 millióért találni eladó házat egy adott környéken – amit ennyiért meg is vesznek –, addig ugyanitt 40-50 millióért akadnak ajánlatok panellakásra. A hirdetési árak tehát sokszor nincsenek összhangban, így nem könnyű azoknak az eladóknak a dolga, akik másik ingatlant vásárolnának az eladott helyett.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)