A háború óta nem mértek ilyen jó gazdasági hangulatot Nyugat-Európában

2023.02.21. 15:50
Az elemzők várakozásait is túlszárnyalta a német ZEW gazdaságkutató intézet februári indexe.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója a várakozásokat meghaladó mértékben javult: februárra 29,7 pontra emelkedett az előző havi 16,7 pontról, a várt 22,3 pont helyett, ezzel tavaly február óta a legmagasabb értéket érte el.

A német gazdaság kilátásai is javultak, már az ötödik egymást követő hónapban egyre pozitívabb képet mutat. A Németországra vonatkozó gazdasági várakozások indexe februárban 28,1-re emelkedett a januári 16,9-ről, ami az elmúlt egy év legmagasabb értéke – ismertette a ZEW.

A The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok 24,5-re várták az index emelkedését.

A felmérésben résztvevők nagy része arra számít, hogy a gazdasági helyzet hat hónapon belül javulni fog

– mondta Achim Wambach, a ZEW elnöke, aki a javulást részben az energiapiacokon kialakult kedvezőbb helyzettel és a német gazdaság javuló exportfeltételeivel magyarázta.

Javuló kilátások

Az index jelentősen emelkedett a szeptemberi mélypontról, amikor a német ipar nagy részét érintő téli energiahiány borússá tette a kilátásokat is.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató februárban mínusz 45,1-re emelkedett a januári mínusz 58,6-ról, felülmúlva a közgazdászok mínusz 50,0-es várakozását. A jelenlegi helyzetet továbbra is viszonylag kedvezőtlennek értékelik – világít rá a The Wall Street Journal.

A német gazdaság 2022 negyedik negyedévében 0,2 százalékkal zsugorodott, dacolva a mély recesszióra vonatkozó várakozásokkal. A gazdasági kilátások javultak, mivel feltöltöttségben jól állnak a gáztározók, alacsonyabbak az energiaárak, a kormány fiskális támogatása és Kína újraindulása várhatóan támogatni fogja a gazdasági tevékenységeket.

A németországi gazdasági növekedés azonban a gyorsan emelkedő kamatlábak közepette idén valószínűleg visszafogott marad, és egy enyhe recesszió forgatókönyve sem zárható ki – vélik a The Wall Steet Journal-nek nyilatkozó közgazdászok.