Ha ezt a sört issza, Bill Gates mosolyog vissza

GettyImages-946971500
2023.02.23. 17:25
Sokak számára talán Bill Gates az utolsó ember, akiről azt feltételezné, hogy egy fárasztó nap után leveti magát a kanapéra, és felszisszent egy jó üveg sört. A szoftverfejlesztő azonban épp őket lephette meg legújabb döntésével, ugyanis bevásárolta magát a Heineken-csoportba, így minden korty az aranyló nedűből az ő pénztárcáját vastagítja.

Bill Gates, a Microsoft alapítója 3,76 százalékos részesedést vásárolt a holland Heineken Holding italgyártó óriásvállalatban, annak ellenére hogy a Microsoft milliárdos alapítója korábban azt mondta, hogy „nem nagy sörivó” – írja a Reuters.

Sörivási szokásairól egy 2018-as, a Redditen tartott Kérdezz bármit játékban vallott Gates, akkor még azt mondta, hogy

ha eljutok egy olyan eseményre, mint például egy baseballmeccs, light sört iszom, hogy a többi sörivó hangulatát felvegyem. Sajnálom, hogy csalódást okozok az igazi sörivóknak.

Akkor még együtt volt a feleségével, Melinda Gatesszel, akivel 27 év házasság után, 2021 augusztusában váltak el, úgyhogy italfogyasztási szokásai azóta akár változhattak is.

Egyelőre nem nyilatkoztak a felvásárlásról

A holland Pénzügyi Piaci Hatóság (AFM) által benyújtott bejelentés szerint a részvényeket február 17-én vásárolták meg. A Heineken Holding többségi részesedéssel rendelkezik a Heineken sörgyárban.

Gates a részvényeket a mexikói FEMSA-tól vásárolta, amely kivonul a sörgyártó cégből.

Egy szintén február 17-én kelt külön bejelentés szerint a FEMSA eladta a Heineken Holdingban birtokolt, összesen 18 millió részvényét, amelyből Gates 10,8 millió papírt vásárolt meg.

A Reuters megkeresésére a Bill és Melinda Gates Alapítvány, a milliárdos és volt felesége által létrehozott jótékonysági alapítvány nem volt elérhető, így nem kommentálták a tranzakciót.

A Heineken Holding részvényei csütörtök délben 0,30 százalékos mínuszban, de idén 14,43 százalékos pluszban vannak.

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

(Borítókép: Bill Gates 2018. április 16-án. Fotó:  Chesnot / Getty Images)