Jócskán megdrágulnak a gáztárolás díjai

DROTI20141103039
2023.02.23. 16:04
Nem áprilisi tréfa, mélyen zsebükbe kell nyúlniuk a gázkereskedőknek a földgáz be-, illetve kitárolásáért április elsejétől.

A jelenleg hatályban lévőhöz képest április elsejétől bő négy és félszezerére emeli a létesítményeibe történő gázbetárolási tarifát a Magyar Földgáztároló (MFGT) Zrt. – írja a vg.hu.

A MFGT a jelenlegi 4,64-szorosára emeli a földgáz betárolásáért és a 7,1-szeresére a kitárolásáért elszámolandó díjat a következő 12 hónapban. Emellett bő ötödével megnöveli azt a szorzót is, amelyet a tárolóiban lévő gáz után fizettet.

A portál megjegyzi, hogy az MFGT saját határkörben emelhet, tekintve hogy hatósági tarifáról van szó. Az új díjat azonban köteles jóváhagyatni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal (MEKH), amely bekéri azokat az igazolásokat, amelyek igazolják a költségemelés szükségességét.

Bár a MEKH még nem hozta nyilvánosságra az új, megawattóránként 786,75 forintos be-, illetve 130,66 forintos kitárolási árakat, valamint a 0,3906-es tárolási szorzót, azok már megjelentek az MFGT oldalán.

A áprilistól érvényes áremelést olyan, rendkívüli körülmények indokolták, amelyek miatt a vg.hu információi szerint tavaly nyáron még annak a lehetősége is felmerült, hogy esetleg soron kívül megemelik a társaság egyébként csak évenként frissített díjait.

(Borítókép: A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai föld alatti tárolótelepe 2014. november 3-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)