Változás jön a kormány csodafegyverében

MZS 3097-01
2023.02.27. 11:19
Néhány feltétel változásával megy tovább a február 1-jével indult EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Program – közölte Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

Az energiaválságnak leginkább kitett magyar vállalatok támogatására létrehozott hitelcsomag keretein belül három különböző konstrukcióban nyílt lehetőség a rendkívül kedvezményes, fix kamatozású kölcsön megigénylésére. Az elmúlt közel egy hónapban mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az EXIM Magyarországhoz, illetve refinanszírozó partnereihez, amely során az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitelre szánt keret kimerült – számolt be erről a vállalat.

Óriási igény volt rá

A közleményükben kitérnek arra, hogy a 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelcsomag három konstrukciója közül az elmúlt hetekben az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitel bizonyult a legkeresettebbnek, az igénylők mintegy 700 milliárd forint értékben folyamodtak hitelkérelemhez.

Ennek értelmében február 26-ával a kérelmek befogadása felfüggesztésre került.

Az eddig beérkezett igényléseket beérkezési sorrendben bírálja el az EXIM Magyarország, a támogatási döntéseket március 5-ig hozza meg a bank, majd ezt követően kiértesíti kereskedelmi banki partnereit. A támogatási döntés kézhezvételét követően a bankoknak 30 nap áll rendelkezésükre a refinanszírozási szerződés megkötésére.

A jelenleg tapasztalható megnövekedett inflációs és kamatkörnyezet az energiaválsággal kiegészülve jelentős kihívás elé állította a magyar vállalkozásokat. Az EXIM Magyarország tevékenysége kulcsfontosságú szerepet tölt be a versenyképességük támogatásukban, ennek érdekében egy gyors és kézzelfogható segítségre volt szükség. A várakozásainknak megfelelően a forgóeszközhitelüket igényelte a legtöbb vállalkozás, emellett az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel kerete is kimerülőben van, azonban még van lehetőség a kérelmek benyújtására

– mondta el a módosítások kapcsán Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója, aki a közleményében kitért arra is, hogy az EXIM Magyarország által az összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelcsomag célja, hogy rugalmas és kedvező feltételekkel, forintban maximum 6, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással járuljon hozzá a magyar vállalkozások finanszírozásához, ezzel együtt a magyar gazdaság támogatásához. A program keretein belül beruházási, forgóeszköz- és zöldhitel igénylésére nyílik lehetőség, amelyek 2023. december végéig vagy a hitelkeret kimerüléséig érhetők el – zárta közleményét az EXIM Magyarország.

Többek között erről is kérdeztük Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, akivel holnap reggel olvashatják exkluzív nagyinterjúnkat.

Megszólalt a Magyar Bankszövetség is

A Bankszövetség közleményben reagált a bejelentésre. Ebben kifejtik, hogy a magyarországi vállalatok finanszírozását az EXIM és az MFB mellett mintegy 20 kereskedelmi bank biztosítja, évi 12 ezer milliárd forint összegben. „A hazai bankok elkötelezettek a magyarországi vállalatok folyamatos és stabil hitelezése mellett” – fogalmaznak.

Kitérnek arra is, hogy A pandémia, majd az orosz-ukrán háború negatív gazdasági és pénzügyi hatása a teljes vállalati ügyfélkört sújtja. A magas inflációs környezet alapvetően mindenkit megterhel, azonban a gazdaság működése szempontjából talán legmérgezőbb hatása a vállalati hitelfelvétel ellehetetlenítése, hiszen az azonnal megjelenő kamatterhek meghaladják a beruházási és a kereskedelmi tevékenységek nyereségtartamát.

Ezért a gazdasági és hitelezési aktivitás fenntartásához és növeléséhez is új típusú kormányzati támogatásokra van szükség.

Majd úgy fogalmaznak, hogy a Kormányzat által az év elején bejelentett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram céljában, módszerében is átütő hatású, hosszútávon hozzájárulhat a hazai vállalatok versenyképes és fenntartható működéséhez. A 700 milliárd forintos összkerettel meghirdetett programok a vállalati hiteltípusok széles körében alkalmazhatóak kedvező kamatozású refinanszírozási lehetőséget biztosítva.

A közleményüket úgy zárják, hogy a fenti szempontok mellett a vállalati hiteligények mértéke és a források allokációs folyamata, valamint az elindított hitelfelvétel kiszámíthatósága és a gazdasági hatások optimalizálása érdekében a Magyar Bankszövetség arra kéri a Kormányt és a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, hogy növelje meg a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretét.

(Borítókép: Molnár Zsolt / Index)