A fokozott kockázatok miatt a Wizz Air felfüggeszti az egyik járatát

GettyImages-1389026186
2023.02.27. 19:58
A moldovai fejleményekre való tekintettel a légitársaság szünetelteti chisinaui járatait, és ha szükséges, további lépéseket is hoz – írta a Wizz Air közleményében.

A Wizz Air a közelmúltbeli moldovai fejlemények és a különböző helyi és nemzetközi hatóságokkal és ügynökségekkel való folyamatos egyeztetés alapján azt a nehéz, de felelősségteljes döntés hozta meg, hogy március 14-től felfüggeszti chisinaui járatait. Jelenleg az ország légterében fokozott, de nem fenyegető kockázat áll fenn, a légitársaság folyamatosan nyomon követi az eseményeket, és ha szükséges, utasai, illetve személyzete biztonsága érdekében további lépéseket hoz.

Mint megírtuk, a két és fél milliós lakosú Moldova – beékelődve Ukrajna és Románia közé – meglehetősen kényes helyzetben van a tavaly februárban kezdődött ukrajnai invázió óta. Szergej Lavrov  orosz külügyminiszter egyenesen úgy fogalmazott: Moldova hagyja békén az általa el nem ismert Dnyeszter menti Köztársaságban állomásozó orosz csapatokat, máskülönben kemény katonai válaszcsapásra számíthat. 

Válaszul maga a moldáv államfő erősítette meg, hogy Ukrajna nem fogja megtámadni a Moldova és Ukrajna között lévő szakadár államot, a többségében orosz ajkúak lakta, Dnyeszter Menti Köztársaságot (Transznyisztria). Az orosz média közben arról írt, hogy orosz egyenruhába bújt ukrán katonák támadnak a Dnyeszter menti szakadár területről, hogy háborús indokot szolgáltassanak Kijevnek.

A Wizz Air a kiszámíthatatlan helyzet miatt, az utasok biztonságát szem előtt tartva döntött a járatai felfüggesztéséről, de közleményében kiemeli, hogy március 14-től bővíti útvonalait a Chisinautól mindössze néhány órányi autóútra lévő romániai Iasiból. Ez egyrészt új járatokat (például a Iasi–Berlin útvonalon), illetve járatsűrűség-növelést (például Barcelona, Milánó, Bergamo, Bologna, Róma Ciampino, Róma Fiumicino, Dortmund, Larnaca, London Luton és Treviso irányába) jelent.

Az érintett utasok, akik közvetlenül a wizzair.com oldalon vagy a légitársaság mobilalkalmazásán keresztül foglaltak repülőjegyet március 14-e utánra, e-mailben kapnak a járattörlésről értesítést, és választhatnak az ingyenes átfoglalás, a 100 százalékos készpénz-visszatérítés vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának Wizz-kreditben való jóváírása között

– közölte a légitársaság.

A Wizz Air a közleményében azt írja: folyamatosan figyelemmel követik a moldáviai légtér helyzetét, hogy amint biztonságossá válik, újra megnyithassa járatait.

(Borítókép: Horacio Villalobos#Corbis / Corbis via Getty Images)