Bankszövetség: Az egész gazdaság számára hátrányos az újabb banki teher

2023.03.02. 17:59
A Bankszövetség a „drasztikusan megugró kamatkiadások” miatt kéri a Magyar Nemzeti Bankot, hogy vezesse ki az új jegybanki intézkedését, amely miatt a kötelező tartalékráta 5-ről 10 százalékra emelkedett. Az MNB azzal indokolta a lépést, hogy a kétszámjegyűkamat-tartományban a likviditás önmagában autonóm módon nagyon gyorsan emelkedik.

A Bankszövetség szerint a koronavírus árnyékában és a szomszédban zajló háború gazdasági következményei miatt a magyar gazdaság szinten tartásához teljes körű nemzeti összefogásra van szükség. Ennek keretében a bankszektor elsődleges feladata a gazdasági növekedés finanszírozása.

A Magyar Nemzeti Bank keddi bejelentése alapján a jegybank 10 százalékra emeli a kötelező tartalékrátát április 1-jétől, amelynek 25 százalékára nem fizet kamatot a bankoknak. A jegybanki kötelező tartalékráta emelése a kereslet visszafogását célozza, azonban ebben a piaci környezetben a tartalékrátára ki nem fizetett kamatok a bankszektornak – és ezzel együtt a gazdaságnak is – jelentős hátrányt jelentenek a Bankszövetség szerint.

Az MNB azzal indokolta a lépést, hogy a kétszámjegyűkamat-tartományban a likviditás önmagában autonóm módon nagyon gyorsan emelkedik, hiszen a befektetett pénzeken magas kamat realizálódik.

A GONDOT BANKI VÉLEKEDÉSEK SZERINT AZ JELENTI, HOGY A JEGYBANK A SAJÁT DÖNTÉSEI MIATT AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN DRASZTIKUSAN MEGUGRÓ KAMATKIADÁSAIT NEM ÁLTALÁNOS KAMATCSÖKKENTÉSSEL MÉRSÉKLI, HANEM KIFEJEZETTEN EGY PIACI SZEREPLŐT, A BANKSZEKTORT DISZKRIMINÁLJA AZZAL, HOGY FORRÁSAIK 2,5 SZÁZALÉKA EREJÉIG ELZÁRJA ŐKET A KAMATOZÓ BEFEKTETÉSEKTŐL. 

A Bankszövetség az új szabályozás kivezetését kéri

A Bankszövetség szerint a mostani 25,7 százalékos éves inflációs környezetben jelenleg az egynapos jegybanki betéti kamat 18 százalék, amelyre egy 13 százalékos kamat vonatkozik a kötelező tartalékrátára. A jegybank a kötelező tartalékráta állományának kétszeresére emelésével, valamint egy rész kamatmentességével április 1-jétől az egynapos betéti kamathoz képest feleakkora, súlyozottan 9,75 százalékos kamatot fizet a bankoknak a kötelező tartalékrátára.

Ez az intézkedés a bankszektornak az extraprofitadóból, a lakossági jelzáloghitel- és kkv-kamatstopból és az agrármoratóriumból adódó veszteségeit éves szinten további több mint 100 milliárd forinttal növeli, egyúttal csökkenti a bankszektor lakossági és vállalati hitelezési képességeit

– olvasható a Bankszövetség közleményében.

Ezekre tekintettel a Magyar Bankszövetség a bejelentett jegybanki intézkedés kivezetését kéri a bankszektor gazdaságfinanszírozási képességének fenntartása érdekében.