Aggódhatnak a Revolut ügyfelei: szabálytalanságok a pénzügyi mérlegben

2023.03.03. 12:06
A Revolut könyvvizsgálója nem tudta független módon ellenőrizni a brit pénzügyi fintechóriás régóta késleltetett, 2021-es beszámolójában közölt 636 millió fontos bevétel mintegy háromnegyedét.

A Revolut a hét közepén számolt be arról, hogy alapítása óta 2021-ben volt először nyereséges éve. Mindez annak köszönhető, hogy a fizető felhasználók száma jelentősen megnőtt, illetve egyre népszerűbbé válik az alkalmazás használata.

A brit cégnek 2021-ben 636,2 millió font volt az éves bevétele, ami háromszoros növekedést jelent az előző évhez képest. A Revolut ekkor 59,1 millió font adózás előtti nyereséget könyvelhetett el, a nettó nyereség ebből 26,3 millió font volt. Ezzel szemben 2020-ban 205 millió font adózás előtti veszteségük volt.

A 2022-es évben az árbevétel további több mint 30 százalékkal növekedett, így a Revolut elérte a 850 millió fontot.

Mikko Salovaara, a Revolut pénzügyi igazgatója az üzletágak diverzifikáltságával és a hatékony költségkontrollal magyarázta az eredményeket. Értékelésében azt mondta, nincs szükség külső finanszírozásra. A heti aktív lakossági ügyfelek száma több mint 50 százalékkal nőtt, amivel az egy felhasználóra eső átlagos költekezés 10 százalékot emelkedett, a fizetős csomagokat használók száma 75 százalékkal volt több. A lebontás szerint a bevételek egyharmada származott kriptovaluta-kereskedésből – írja a hwsw.hu.

Rengeteg szabálytalanságot tártak fel

Miután nyilvánosságra hozták a jelentést, a cég könyvvizsgálója azonnal szót kért. A BDO LLP szerint nincs minden rendben a beszámolóval. Állításuk szerint a 2021-es évi teljes bevétel 75 százalékát nem lehet teljes mértékben függetlenül ellenőrizni, lévén azok kripto- és devizaügyletekhez köthetők, így 

a társaság bevételei jelentősen eltérhetnek a valós adatoktól.

A Revolutnak a kijelölt határidők betartása is gondokat okozott. Eredetileg 2022 szeptemberéig kellett volna benyújtania 2021-es jelentését, aztán decemberig haladékot kapott, de addigra sem készült el.

Az illetékes eljáró hatóságok korábban megállapították, hogy a 2020-as beszámoló is hemzsegett a hibás adatoktól, így a könyvvizsgáló akkor azt kérte a cégtől, hogy minél előbb végezzen korrekciót.

Mi lesz így a banki engedélyi kérelemmel?

A Revolut pénzügyi igazgatója azzal védekezett, hogy a vállalat informatikai rendszerei nem tudnak lépést tartani a növekedési ütemmel. A könyvvizsgálónak ezért más módszereket kellett alkalmaznia a bevétel megállapításánál. Aggályokat fogalmaztak meg amiatt, hogy az ellenőrzési eljárások során nem sikerült kellő biztosítékot fedezni az előfizetésekből, kártyákból, deviza- és vagyonkezelési tevékenységekből származó több mint 477 milliós bevételre. Mikko Salovaara nem tudta megmondani, mennyit ér a cég, mivel 2021 óta nem gyűjt készpénzt.

A Revolutnak az Egyesült Államokban több mint félmillió ügyfele van. A cég Brazíliában, Mexikóban és Indiában is megjelent, tavaly novemberben 25 milliós felhasználói bázissal rendelkezett.

A mostani botrány azért is kellemetlen a cég számára, mert jó ideje azért lobbizik, hogy bankként ismerjék el az Egyesült Királyságban.

Több százezer magyar lehet érintett

A Revolut Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicencet nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazta az ügyfelek biztonsága érdekében.

Egy tavalyi közleményükben kiemelték, hogy a pénzintézetnek már lehetősége van hitelezési és betétgyűjtési tevékenység végzésére is Magyarországon, hiszen egy másik EU-tagállamban, Litvániában szerzett rá engedélyt.

A globális pénzintézet Magyarországon több százezer ügyféllel rendelkezik.

Reagált a Revolut

Cikkünk megjelenése után a Revolut közleményében jelezte, hogy 

a jelentésben szereplő bevételt a könyvvizsgálók is jóváhagyták,

szakmai véleményük pedig arra vonatkozik, hogy nem tudták a standardeknek megfelelően meghatározni a bevételi források összetételét.