Jelentősen drágul a taxizás hétfőtől Budapesten

DSC5281
2023.03.06. 06:32
Hétfőtől tíz százalékkal nőttek a fővárosi taxis tarifák. Az áremelkedést az ársapkák eltörlésével indokolják a taxisok.

Hétfőtől, március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák. Erről január 25-én döntött a Fővárosi Közgyűlés – emlékeztet az MTI.

Az alapdíj a korábbi 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nőtt.

A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisoknak érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának – 2022 december eleji – eltörlése.

Drágulhat még a taxizás

Mint megírtuk, korábban a testület felkérte Karácsony Gergelyt, hogy kezdeményezze a kormánynál az árak megállapításáról szóló törvény olyan módosítását, amely

BÉCS MINTÁJÁRA MEGENGEDI, HOGY A TAXISZOLGÁLTATÁS HATÓSÁGI ÁRÁT SÁVOSAN – A LEGALACSONYABB ÉS LEGMAGASABB ÁR MEGHATÁROZÁSÁVAL – SZABÁLYOZHASSÁK A HELYI ÖNKORMÁNYZATOK.

Mindezt úgy, hogy a javaslat elfogadása esetén a sáv középértékének tekintik a most megállapított hatósági árat.

A kormány azonban január végén rendeletben tiltotta meg a maximalizált hatósági ár bevezetését. Ettől viszont az egységes, 10 százalékos emelés még maradhatott, amelyet a taxisok és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) is üdvözölt.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke a vártnál kisebb emelésről úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen szükség lesz a díjak további korrekciójára.

További emelésre a főváros akkor lát okot, ha az átlagkereset, az üzemanyagár és a maginfláció együttes növekedése meghaladja a 20 százalékot

– mondta ezzel szemben Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)