Elképesztő mértékben nőtt a vállalatok energiaköltsége

2023.03.06. 11:52
Minimum háromszorosára nőtt a legtöbb hazai cég energiaköltsége tavaly – mutat rá az EY 70 magyarországi közép- és nagyvállalat megkérdezésével készült felmérése.

Az EY szerint a megemelkedett díjak arra késztették a társaságokat, hogy áthárítsák a költségeket a vevőkre, és energiahatékonysági beruházásokba kezdjenek. A fejlesztések legnagyobb akadálya a szabályozási bizonytalanság, valamint a vezetőség erőforráshiánya, ami új megközelítéseket igényel a döntéshozóktól. A közlemény szerint tízből nyolc cég energiaköltsége legalább megtriplázódott 2022-ben, míg a megkérdezettek közel fele (46 százalék) minimum ötszörös emelkedést tapasztalt.

Válaszlépésként a vállalatok döntő többsége (79 százalék) arra kényszerült, hogy legalább részben áthárítsa a költségeket a fogyasztókra.

Valamint új stratégiát alakítson ki a termékek árazására és beszerzésére is. A kutatás eredménye alapján az ipari szektorban tudták a leghatékonyabban kompenzálni áremeléssel az eddigi költségnövekedést.

Az energiaköltségek növekedése egy olyan válság kiindulópontja volt, amelynek kezeléséhez csak részben állnak rendelkezésre eszközök a cégvezetők kezében. A hirtelen és drasztikus áremelkedés megváltoztatta a cégvezetők gondolkodását. Ma már minden felelős szervezetnél a prioritási listán szerepel a kérdés rövid, közép- és hosszú távú kezelése egyaránt

– hangsúlyozta Kovács Levente, az EY-Parthenon igazgatója, energiapiaci szakértője. A közleményben kitértek arra is, hogy a vállalatok több mint 80 százaléka azon az állásponton van, hogy energiahatékonyságot növelő beruházásokra is szükség van a versenyképesség fenntartásához.

Pörögnek a napelemek és a hőszivattyúk

A válaszadók negyede döntött úgy, hogy a jelenlegi fogyasztását kiváltja valamilyen alternatív energiaforrással, ezek közül a leggyakoribb műszaki megoldás a napelem és a hőszivattyú. A felmérésből kitűnik, hogy a szolgáltató cégek, amelyek költségszerkezetében kisebb az energia aránya, jelentősen le is vannak maradva az ipari és technológiai szektor szereplőitől abban, hogy konkrét lépéseket tegyenek. A cégek közel kétharmada (60 százalék) véli úgy, hogy a szabályozási bizonytalanságok és a menedzsment erőforráshiánya akadályozza leginkább a tervezett beruházások megvalósítását.

Az energiapiaci szakértő a közleményben úgy fogalmazott, hogy „kritikusan fontossá vált az energiaköltségek pontosabb előrejelzése és tervezése, a megtakarítási lehetőségek azonosítása, a közép- és hosszú távú energiastratégia kialakítása, valamint a megfelelő finanszírozási formák megszerzése. Ezekben a kérdésekben a nem megfelelő döntéseknek súlyos ára van, ezért érdemes a területet jól ismerő szakemberekkel közösen megtalálni a helyes megoldásokat.”

A vállalatok mindennapi működését leginkább a költségnövekedés, a csökkenő kereslet, a likviditási és finanszírozási nehézségek, valamint az alapanyaghiány fenyegetik. A folyamatos energiaellátás megszakadásától való félelem messze elmarad ezektől a tényezőktől.