Rengeteg magyar vásárol már Ausztriában a közgazdász szerint

GettyImages-1246280631
2023.03.06. 07:16
Raskó György közgazdász a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy ő is Ausztriában vásárolt be családjával, mert olcsóbbak bizonyos termékek, mint a magyarországi boltok polcain. Amíg kint vásárolt, rengeteg magyar és szlovák autót látott a boltok parkolóiban.

A közgazdász Kittseeben vásárolt, ahol rengeteg magyar tett még így, ugyanis az élelmiszerek többsége olcsóbb, mint Magyarországon.

„Most értünk vissza Kittseeből, ahol bevásárolni voltunk, sajtot, sört, kávét, mosószereket, mert ezek mind olcsóbbak, mint itthon. A bevásárlóközpont parkolója dugig volt megint magyar és szlovák rendszámú autókkal, osztrák rendszámú autót alig látni. Úgy tűnik, nagyon sok árucikk, köztük az élelmiszer is olcsóbb, mint akár Pozsonyban vagy Budapesten” – olvasható a közgazdász bejegyzésében.

Hazafelé a magyar boltokba is szeretett volna bemenni, hogy kenyeret, kiflit vásároljon. Azonban ez nem sikerült, mert három bolt is zárva volt.

Beérve Kilitibe még találtunk egyet, amely nyitva volt. Ki tudja, még meddig, ha újra meghosszabbítják az élelmiszerárstopot. Ez az ország a vesztébe rohan. Van azért pozitívum is. Nálunk sokkal olcsóbb az alma, mint az osztrákoknál, és a húsok is. Együnk sok almát, egészséges!

– Írta bejegyzésében Raskó György.

Mi lehet az oka?

A közgazdász korábban elmondta az Index megkeresésére, hogy Magyarországon az emberek nagy többsége csak zsíron, tésztán és olajon él. A 27 százalékos áfa miatt szinte minden zöldség- és gyümölcsféle ára drágább, mint a szomszédos országokban. 

A szakértő figyelmeztet arra is, hogy az áfacsökkentéssel kevesebb veszteség érné az államot is, hiszen mivel romlandó áruról beszélünk, ezért amikor ezeket hajnalban leszedik, azonnal eladják a kereskedőknek a piacokon, és ott általában az áfát nem nagyon fizetik be utána.

A többi alapélelmiszer esetében már megtörtént az áfacsökkentés, viszont a zöldség-gyümölcsnél ez még hiányzik, ahogyan további lépésben elviselnék az áfacsökkentést a feldolgozott hústermékek is, mint a szalámi vagy a virsli. Ugyanis míg egyes hústermékek, gabonafélék esetében az áfa csupán 5 százalékos, addig a feldolgozott élelmiszereken már 27 százalék.

Ez azért is fontos lenne az emberek számára, mert Raskó György szerint a magyar háztartások még soha nem voltak ilyen rossz és kiszolgáltatott helyzetben az elmúlt 30 évben. Az infláció ilyen mértékű emelkedése komoly gátja a lakossági vásárlóerőnek.

Pár nappal ezelőtt a svájci közszolgálati televízió is készített egy riportot a magyar élelmiszer-infláció hatásairól. Ebből kiderült, hogy a magyar emberek gyakran akár a fizetésük egyharmadát is élelmiszerre költik el.

Bod Péter Ákos közgazdász a riportban kiemelte, Orbán Viktor iparpolitikájában látja az egyik fő okát annak, hogy Magyarországon az elmúlt egy évben jobban emelkedtek az árak, mint bárhol máshol Európában.

Szerinte az autókat, hűtőszekrényeket vagy gumiabroncsokat gyártó nagyüzemek támogatása hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság rendkívül sok energiát fogyaszt, és teljesen függ az orosz gáztól. Ez a gáz most sokkal drágább, mint korábban volt, ami az élelmiszerárak rohamos emelkedéséhez vezet.

(Borítókép: Andrei Pungovschi / Bloomberg / Getty Images)