A magyar ipar behúzta a kéziféket

2023.03.07. 08:41
A KSH legfrissebb jelentése szerint januárban 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés Magyarországon.

2023 januárjában az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Munkanaphatástól megtisztítva (a hétvégék és az ünnepnapok eltérő alakulása miatt nem ugyanannyi munkanap esik a megfigyelt és a viszonyítási időszakra)

a termelés 3,2 százalékkal mérséklődött.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 decemberéhez mérten 5,1 százalékkal csökkent.

A villamos berendezés gyártása jár az élen

A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de a járműgyártás és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is nőtt, ugyanakkor az élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártásában csökkent a termelés volumene.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban az előző hónaphoz viszonyítva 5,1 százalékkal kisebb volt.

Ettől jobbat vártak

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője elmondta, hogy az ipar teljesítménye januárban a vártnál kedvezőtlenebbül alakult. A termelés volumenének több mint 5 százalékos esését jelentősnek tartja.

Az elemző szerint az élelmiszeripar gyenge teljesítményét az elszabadult árak miatt mérséklődő kereslet, illetve a mezőgazdaság tavalyi kedvezőtlen teljesítménye okozhatta. Ugyanakkor a növekvő árak miatt az ágazat profitabilitását ettől még nem kell félteni.

Kedvező fejleményként értékeli, hogy az exportra termelő ágazatok (például villamos berendezések gyártása, járműgyártás) növelni tudták teljesítményüket, hiszen ezeknek a folyó fizetési mérleg egyenlegének javításában nagy szerepe van.

A magas beruházási ráta a következő időszakban felfelé módosíthatja az ipari termelést, míg a magas energiaárak mérsékelhetik azt.

A beruházások kapcsán elmondta, hogy a külföldi működőtőke jelentős beáramlása átrendeződést hozhat el az ipari termelésben: a külföldi tulajdonú nagyvállalatok szerepe növekedhet, illetve egyes ágazatok (például akkumulátorgyártás) súlya is jelentősen emelkedhet. Az idei évben az ipari termelés növekedése lehet a gazdaság motorja, ennek megvalósulásához azonban szükség van arra, hogy az ipar a januári teljesítményénél kedvezőbb szintet érjen el – állapította meg Regős Gábor.