270 millió forintnyi e-matrica miatti pótdíjat vontak vissza tavaly

2023.03.07. 11:57
Tavaly közel 3,7 milliárd forint összegű pótdíjat fizettek be a belföldi járművel jogosulatlanul közlekedők, több mint 270 millió forintnyi e-matrica miatt fizetett pótdíjat azonban utólag visszavont a szolgáltató az utazók igénylésére – tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) kedden kiadott közleményében.

Kiemelték, hogy a 84 ezer ügyfélszolgálati szolgáltatásból a magyar közlekedők mintegy 20 ezer esetben intéztek az e-matrica-vásárláshoz kapcsolódó korrekciós ügyet.

Mintegy 15 ezer esetben rendszámelírás történt, több mint 2100 esetben a díjkategóriát, közel 1600 alkalommal pedig a felségjelzést rögzítették rosszul, nagyjából ezer esetben pedig véletlenül többet vettek egy-egy e-matricából ugyanarra a járműre.

Leszögezték, hogy a tévesztéseket az esetek nagy részében utólag lehet javítani, ilyenkor a kiszabott pótdíjat a társaság visszavonja; tipikusan ilyen eset a rendszám és a felségjelzés elírása. Eltér azonban az előbbiektől a díjkategória eltévesztése, amikor a jogszabály alapján pótdíjkülönbözetet kell fizetnie az érintett úthasználónak.

Érdemes az e-matricához rögzített adatokat még a vásárlás során, a fizetés előtt alaposan leellenőrizni, mert annak aláírásával vagy az elektronikus nyugtázó értesítés jóváhagyásával a vevő elfogadja az e-matricához rögzített adatok helyességét – figyelmeztettek a közleményben.