Már a minimálbér sem vehető fel ingyenesen a bankautomatákból

GettyImages-1357673161
2023.03.07. 09:58
Kilenc éve még az átlagos nettó fizetéshez igazították a 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi limitet. Ez ugyan nem változott, de mára már a minimálbér felvétele is költségekkel jár, az átlagfizetés felvétele pedig a legtöbb banknál több ezer forintba is kerülhet. A helyzet várhatóan tovább romlik majd.

2014 februárjában vezették be azt az intézkedést, amely lehetővé teszi, hogy bárki havonta legfeljebb két alkalommal összesen maximum 150 ezer forint értékben ingyen vehessen fel készpénzt a bankautomatákból. A díjmentesség egyetlen feltétele, hogy nyilatkozni kell róla, ha ez megtörtént, akkor viszont nemcsak a számlavezető bank, de bármelyik másik ATM-üzemeltető cég automatájából is kivehető díjmentesen ez az összeg.

A 150 ezer forintot annak idején a havi nettó átlagkeresethez igazítva állapították meg, mondván, hogy legalább ennyit hadd vehessen fel mindenki ingyen a bankszámlájáról – emlékeztet az RTL. Bár a jegybank adatai szerint az átlagos bankkártya-tulajdonos még mindig nem használja ki teljes mértékben a limitet, folyamatosan nő a felvett készpénz összege, és egyre többen lehetnek azok, akiknek sokat kell fizetniük a készpénz felvételéért.

Már a minimálbér sem vehető fel ingyenesen

Számos bank kínál akár ingyenes bankszámlacsomagokat, de a banki költségek lenullázásához a digitális bankolást kell előnyben részesíteni. A készpénzfelvételt maximum a törvényben megszabott 150 ezer forintig biztosítják ingyenesen a bankok, így az idén már 154 270 forintos minimálbér sem vehető fel ingyen az ATM-ekből, a legolcsóbb banki ajánlatok is évente 3-4 ezer forintba kerülnek ennyi pénz felvétele mellett. Aki azonban a garantált bérminimum 197 106 forintos nettó összegét vagy az átlagnyugdíj 208 200 forintos összegét szeretné készpénzben felvenni, annak még többet kell fizetnie.

JELLEMZŐBBEK AZ ÉVI 7-8 EZER FORINTOS AJÁNLATOK, DE SOK BANKNÁL 10 EZER FORINTNÁL IS TÖBBE KERÜL A SZÁMLACSOMAG TELJES DÍJA EKKORA KÉSZPÉNZHASZNÁLAT MELLETT.

A helyzet várhatóan tovább romlik

A KSH friss adatai szerint az átlagos nettó keresetet (355 300 forint) felvevő embereknek minimum öt számjegyű éves költséggel kell számolniuk. Egy-két ajánlat van csak a piacon, amelynél az éves költségek 15 ezer forintba beleférnek, sokkal jellemzőbbek a havi 3-4 ezer, éves szinten 40 ezer forint körüli költségek.

Az árak várhatóan tovább fognak emelkedni, sőt van olyan nagybank, amelyik már március elején megemelte szinte az összes bankszámlákkal, kártyákkal kapcsolatos díját, ehhez a tendenciához pedig várhatóan a többi hitelintézet is csatlakozni fog. A bankok az üzletszabályzataik alapján a tavalyi átlagos infláció mértékével, 14,5 százalékkal drágíthatják a szolgáltatásaikat.

(Borítókép: Getty Images)