Felmondási hullám az Apple-nél, a termékfejlesztések is késhetnek

GettyImages-167271604
2023.03.13. 09:54
Az elmúlt hónapokban számos kulcsfontosságú pozíciót ellátó vezető is távozott az Apple-től, melynek vezérkarában többen nyugdíjazás előtt állnak, így komoly vérfrissítés lehet a cégnél a következő időszakban. A jelek szerint a cég nem készült fel erre kellő körültekintéssel, így a tervezési folyamatokban és a termékfejlesztésben is lehetnek gondok.

A stabil személyzeti és gazdasági hátteréről is ismert Apple soha nem tapasztalt fluktuáció hatásaival néz szembe, miután 2022 végén és 2023 elején fontos pozíciókat betöltő vezetők távoztak a vállalattól. A Bloomberg értesülései szerint körülbelül egytucatnyi magas rangú tisztviselő – köztük több alelnök – hagyta el a cupertinói céget az elmúlt hónapokban.

A távozók listáján olyan alelnökök is szerepelnek, akik olyan kulcsfontosságú területekért vagy tevékenységekért feleltek, mint az ipari formatervezés, a webáruház, az információs rendszerek, az Apple felhőalapú szolgáltatásai, a hardver- és szoftverfejlesztés, az adatvédelmi ügyek, a feltörekvő piacokon történő értékesítés, az előfizetéses szolgáltatások és a beszerzés. 

A távozók többsége igazi veteránnak számított az Apple-nél, néhányan közülük több mint 15 évet dolgoztak a cégnél.

A mostani kilépési hullám ráadásul csak a kezdet lehet. Jó néhány olyan alelnök is van az Apple-nél, akik évtizedek óta erősítik a társaság vezetőségét, a következő években viszont nyugdíjba vonulhatnak.

Többek között elbúcsúzott az Apple-től Michel Abbot, aki az iCloudhoz hasonló, felhőalapú szolgáltatásokat koordinálta. Olyan szolgáltatások üzemeltetésében és fejlesztésében vállalt fontos szerepet, mint az iMessage és a FaceTime. Feladatait Jeff Robbin veszi át, aki korábban az iTuneson dolgozott, és nagy névnek számít a vállalaton belül.

Januárban az Apple TV+- és az Apple News-előfizetésekért felelős részleg vezetője, Peter Stern is távozott, ami ugyancsak érzékenyen érintette a vállalatot.

Az Apple a sorozatos felmondások miatt arra kényszerült, hogy szervezeti átalakításokat hajtson végre, például nem szerződtettek új adatvédelmi és dizájnfőnököt, hanem ezeket a feladatokat a cégnél maradó vezetők között osztották el. Evans Hankey-nek, az Apple leköszönő ipari formatervezési vezetőjének sem lett kívülről érkező utódja, a továbbiakban a tervezőcsapat egyes tagjai Jeff Williams operatív igazgatónak jelentenek majd.

Fokozhatja a gondokat és a feladatellátási problémákat, hogy a ranglétra alsóbb szintjein is nagy mozgolódások lehetnek.

Közvetlenül az alelnöki tisztségek alatt is többen felmondhatnak a következő hónapokban. A Bloomberg úgy tudja, hogy igazgatók és részlegvezetők is azt fontolgatják, hogy máshol folytatják.

Szakértők úgy látják, hogy a struktúraváltás és a távozók miatt a tervezési folyamatokban és a termékfejlesztésben is lehetnek problémák, nagy késések. További feszültségeket generálhat, hogy miként tudják újraosztani az erőforrásokat.

A dolgozók magasabb fizetést szeretnének

Ráadásul az Apple dolgozói egyre elégedetlenebbek a bérezésükkel, ami további munkaerő-kieséshez is vezethet. A cég részvényei ugyanis majdnem 30 százalékot estek tavaly, három éven át tartó jelentős növekedést követően. Ez a kompenzációt terheli. Az Apple alelnökei esetében a részvény jóval a fizetés felét is meghaladhatja.

Sikerek és nagy indiai tervek

A vállalat ettől függetlenül továbbra is sikeres, legutóbb az Iphone 14 Pro kapott egy nívós díjat. Tavaly az iPhone 14-re kerestek rá legtöbben a Google keresőben, most pedig nagyobb testvére, az iPhone 14 Pro diadalmaskodott, amikor elnyerte a legjobb mobiltelefon díját a barcelonai Global Mobile Awards díjátadón.

Az Apple fókuszába mostanában leginkább India került. A vállalat felrázza külföldi értékesítési tevékenységét azzal a céllal, hogy India nagyobb figyelmet kapjon. Az Index is beszámolt róla, hogy a Tata Group folyamatosan egyeztetett az Apple-lel az elektronikai termékek Indiában történő gyártásáról. A megállapodás értelmében a Tata lett az első indiai cég, amely iPhone-okat szerel össze.

(Borítókép:  Justin Sullivan / Getty Images)