Állami segítséggel mindenki hozzájut a pénzéhez az összeomlott amerikai banknál

2023.03.13. 06:38
Minden betétes pénzét garantálja az amerikai kormányzat, akinek megtakarítása az összeomlott Silicon Valley Banknál volt, és egy kisebb regionális banknál is hasonlóképpen jár el – közölte az amerikai pénzügyminiszter, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a betétbiztosítási szervezet elnöke. Hétfő délelőtt közölték, hogy az HSBC bankóriás megvásárolta a Silicon Valley Bank brit érdekeltségét.

Az intézkedés szerint minden betétes hozzájut a bajba került bankoknál őrzött pénzéhez, azok is, akikre nem vonatkozik a betétbiztosítás – áll a Janet Yellen pénzügyminiszter, Jerome Powell Fed-elnök, valamint Martin J. Gruenberg, a szövetségi betétbiztosítási szervezet (Federal Deposit Insurance Corporation) elnöke által kiadott közleményben.

A betétgarancia nemcsak a Silicon Valley Bank ügyfeleire vonatkozik, hanem egy regionális bank, a Signature Bank betéteseire is, amely szintén az összeomlás szélére jutott.

A vasárnap este megjelent közlemény szerint az intézkedés már hétfőn életbe lép, és alapot hoznak létre a hasonló helyzetek kezelésére is. A dokumentum szerint ugyanakkor a csődbe jutott pénzintézmények részvényesei és a fedezetlen vállalati kötvények tulajdonosai nem lesznek jogosultak az állami segítségre.

A betétbiztosítás adatai szerint az Egyesült Államok bankszektora mintegy 680 milliárd dollár nem realizált veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt időszakban, elsősorban amiatt, mert a Fed az infláció elleni küzdelem jegyében meredeken emelte az irányadó kamatot.

A bankok veszteségének ellensúlyozására 25 milliárd dolláros hitelvédelmi alapot képeznek, ahogy ezt a koronavírus-járvány idején is tették.

A vasárnap esti bejelentés fordulat a Silicon Valley Bank kisegítésére vonatkozó korábbi közleményekhez képest, ugyanis egy vasárnap reggel sugárzott interjúban Janet Yellen miniszter még azt nyilatkozta, hogy nem lesz állami mentőöv a bankcsőd nyomán, igaz, azt jelezte, hogy a betétesek pénzének biztosításán dolgoznak.

A pénzügyminiszter is a magas kamatokat jelölte a banki csődök elsődleges okaként, ami következménye az irányadó kamatláb folyamatos emelésének az infláció elleni küzdelem egyik legfontosabb elemeként, ami ugyanakkor a bankok számára kötvények és jelzálogalapú értékpapírok értékvesztéséhez vezetett, és aminek a Silicon Valley Bank különösen kitett volt.

Még szombaton Kalifornia kormányzója Joe Biden elnökhöz fordult segítségért, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a bank összeomlása.

Az emberek megélhetése is veszélybe kerülhetett volna

Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet, ezzel nemcsak munkahelyeket és emberek megélhetését megvédve, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját is. A két nap alatt összeomlott Silicon Valley Bank ügyfelei elsősorban vállalkozások, főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémiumborászatok voltak, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A Silicon Valley Bank az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, és összeomlása kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is, miután beszüntette működését a SVB londoni bankja, amely jelentős számú startupvállalattal volt kapcsolatban.

A Silicon Valley Bankot 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázati tőketársaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak nagy részével volt kapcsolatban.

Az HSBC megvásárolta az SVB brit érdekeltségét

Hétfő délelőtt közölték, hogy megvásárolta a csődbe jutott amerikai Silicon Valley Bank brit érdekeltségét az HSBC. A londoni központú globális bankóriás egy fontos jelképes összegért vette át az ellenőrzést a Silicon Valley Bank (UK) Ltd. (SVB UK) felett.

A londoni pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az HSBC-tranzakció biztosítja, hogy a Silicon Valley Bank volt brit érdekeltségének ügyfelei a normális ügymenetnek megfelelően változatlanul hozzáférhetnek betéteikhez és a pénzintézet szolgáltatásaihoz, ugyanúgy, mint eddig.

Az HSBC a legnagyobb európai bankcsoport és globálisan is a legnagyobb pénzügyi szolgáltatók közé tartozik. Mérlegfőösszege megközelíti a háromezer milliárd dollárt, világszerte 220 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 39 millió ügyfele van, közülük 14 millió Nagy-Britanniában.

Az HSBC és az SVB UK közötti tranzakcióban a tárcával konzultálva a brit jegybank járt el elsődleges közreműködőként a 2009-es pénzügyi válság után hozott brit banktörvény alapján.

Az átvételi tranzakció nem igényelt közpénzt.

Az HSBC tájékoztatása szerint az SVB UK követelésállománya mintegy 5,5 milliárd font (2390 milliárd forint), betétállománya körülbelül 6,7 milliárd font (több mint 2900 milliárd forint). Az SVB UK adózás előtti eredménye a 2022. december 31-én zárult pénzügyi évben 88 millió font volt. Az HSBC közölte, hogy az SVB UK átvételi tranzakciója azonnali hatállyal le is zárult.

Noel Quinn, az HSBC-csoport vezérigazgatója a tőzsdei tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az SVB UK átvétele „stratégiai értelemben kiválóan” szolgálja az HSBC nagy-britanniai üzleti érdekeit, mivel megerősíti kereskedelmi banki részlegét és növeli az HSBC képességét az innovatív, gyorsan bővülő cégek, köztük a technológiai szektor kiszolgálására Nagy-Britanniában és világszerte.

Quinn is hangsúlyozta, hogy az SVB UK ügyfelei a szokásos ügymenetnek megfelelően folytathatják tranzakcióikat a bankkal, „abban a biztos tudatban, hogy betéteik mögött az HSBC nyújtotta biztonság és erő áll”.

A bankcsőd rövid története

A pénzintézet körüli viharfelhők múlt hét elején kezdtek gyülekezni. Ugyanakkor a bank bedőlése nem a betétkivonással kezdődött. Az 1983-ban alapított SVB az amerikai startupok bankja, ügyfelei között megtalálható a Szilícium-völgy számos techcége. Az összeomlásnak voltak előjelei: a menedzsment több tagja az elmúlt időszakban jelentős részvényportfóliót értékesített, továbbá múlt héten a betétesek tömegesen kezdték kivonni a betéteiket, ami miatt a banknak kényszerlikvidálnia kellett az eszközeit, még mélyebb pénzügyi válságba sodorva magukat. A szabályozók figyelmét a bank kialakult nehéz helyzete ezúttal is elkerülte, így ezek együttese több befektetőben erős 2008-as déja vu érzést keltett. A Fed és Biden is gyorsan és jól reagált, azonban a piacok feszültek, a globális rossz hangulat a régiós, magyar piacon is lecsapódott, befolyásolva az OTP és a forint árfolyamát.

A témában írt cikkeinket az alábbi linken tudják elérni.