Dollármilliárdos magyar alapít bankot Magyarországon

D MTZ20170602029
2023.03.14. 16:15
Péterffy Tamás, a világ leggazdagabb magyarja bankot alapít Magyarországon.

A becslések szerint 24 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezik az Amerikában élő magyar üzletember. Cége a greenwichi székhelyű Interactive Brokers. A Portfolio a hír kapcsán külön ismertette, hogy egy bank alapításához a hitelintézeti törvény szerint négymilliárd forint indulótőke kell, vagyis a befektető szándékai mindenképpen komolynak tekinthetők.

Az MNB alapítási engedélye megvan, a banki működési engedély kézhezvétele a szokásos menetrend szerint valószínűleg egy éven belül várható.

Péterffy Tamás a brexit után döntött úgy, hogy az Interactive Brokers európai tevékenységének Írország mellett Magyarországot választja központjául, így alakult meg 2020-ben az Interactive Brokers Central Europe Zrt. A hírek szerint a döntés mögött patrióta okok is álltak.

A legutóbbi elérhető, 2021-es adatok szerint az Interactive Brokers 15,7 milliárd forint nettó árbevételt, 2,17 milliárd forint adózás előtti és 1,80 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, mivel azonban ügyfélszáma évről évre bőven két számjegyű mértékben növekszik, 2022-ben már mindkét szám jóval magasabb lehetett ennél – emlékeztetett a lap.

(Borítókép: Péterffy Tamás. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)