Hatalmas beruházásba kezdett Szaúd-Arábia, több mint száz Boeing 787-est vesznek

2023.03.15. 13:54 Módosítva: 2023.03.15. 13:54
Szaúd-Arábia két legnagyobb állami légitársasága opciókkal együtt összesen 121 Dreamliner beszerzéséről állapodott meg. A most bejelentett megrendelés listaárakon a Boeing történetének ötödik legnagyobb értékű kereskedelmi géprendelése.

Amint arról korábban az Index is beszámolt, Szaúd-Arábia Riyadh Air néven új állami légitársaságot hoz létre. Erről Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, a konzervatív szunnita királyság miniszterelnöke, de facto államfője tett bejelentést.

A tájékoztatás szerint a légitársaság vezérigazgatója az iparági veteránnak számító Tony Douglas lesz. Az SPA szaúdi hírügynökség szerint a Riyadh Air 2030-ig világszerte több mint száz célállomást fog kiszolgálni, kihasználva a királyság földrajzi elhelyezkedését Ázsia, Afrika és Európa között.

A várakozások szerint a légitársaság elindítása további 20 milliárd dollárral fog hozzájárulni Szaúd-Arábia nem olajalapú GDP-növekedéséhez, illetve több mint 200 ezer új munkahelyet teremt. Az üzlet része az ország stratégiai tervének, hogy Szaúd-Arábiát globális légi közlekedési csomóponttá alakítsa át.

Hatalmas beruházásba kezdett Szaúd-Arábia

Az Airportal információi szerint opciókkal együtt összesen 121 Dreamliner beszerzéséről állapodott meg Szaúd-Arábia két nemzeti légitársasága, a Saudia és az új Riyadh Air.

A Saudia 39 darab Dreamlinert vásárol, vegyesen a 787–9-es és a legnagyobb befogadóképességű –10-es változatból, és további tízre szerzett opciót. A közlés nem tér ki arra, hogy melyik változatból hány példányra szól a megrendelés. A légitársaság jelenleg 13 darab 787–9-est és öt –10-est üzemeltet.

A Riyadh Air 39 darab 787-9-est vásárol, és további 33 példányra szerzett opciót ugyanebből a változatból.

A most bejelentett megrendelés listaárakon a Boeing történetének ötödik legnagyobb értékű kereskedelmi géprendelése.