A bankcsődök árnyékában is fenntartja kamatpolitikáját az EKB

GettyImages-53062603
2023.03.16. 16:21
Az Európai Központi Bank csütörtökön ígéretéhez híven 50 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, figyelmen kívül hagyva a pénzpiaci káoszt és a befektetők kérését, hogy legalább a hangulat stabilizálódásáig vegyenek vissza a monetáris szigorból.

Az Európai Központi Bank (EKB) az eddig látott leggyorsabb ütemben emelte a kamatlábakat, hogy letörtje az inflációt. A globális piacokon a Silicon Valley Bank múlt heti összeomlása óta tapasztalható hullámvölgy azzal fenyegetett, hogy az utolsó pillanatban felborítja a korábbi terveket.

Az eurót használó 20 ország központi bankja gyakran ismételt iránymutatásával összhangban 3 százalékra, 2008 vége óta a legmagasabb szintre emelte a betéti kamatlábat.

Az EKB szakértői szerint az infláció

  • 2023-ban 5,3 százalék,
  • 2024-ben 2,9 százalék,
  • 2025-ben pedig 2,1 százalék lesz átlagosan.

Csütörtök reggel, a piacokon napok óta tartó zavarok után a pénzügyi befektetők 50 százalékos esélyt láttak arra, hogy az EKB egy kisebb, 25 bázispontos lépést tesz.

Nem gondolták, hogy meglépi

Néhány piaci szereplő megkérdőjelezte, hogy Christine Lagarde jegybankelnök belevágna a szigorító lépésbe, tekintettel a bankszektort érő legutóbbi megrázkódtatásokra.

A Credit Suisse részvényei 30 százalékot zuhantak szerdán a napon belüli kereskedésben, és az egész bankszektor mintegy 7 százalékos mínuszban fejezte be a szerdai kereskedést.

A megnövekedett bizonytalansági szint megerősíti az adatokon nyugvó megközelítés fontosságát a Kormányzótanács irányadó kamatdöntéseiben

– hangsúlyozta az EKB.

Míg a rendszerszintű bankválságok általában mély recesszióba torkollnak, az euróövezet pénzügyi rendszere évek óta a legjobb állapotban van, a tőke, a likviditás és a nyereség mind egészséges szinten van – állapította meg a Reuters.

Egyes közgazdászok azzal is érveltek, hogy az EKB-nak rengeteg eszköze van a piaci stressz leküzdésére, így nem kellett a kamatlépést feláldozni a pénzügyi eszközök életben tartása miatt.

Ezt az EKB közleménye is megerősítette, amely megjegyezte, hogy a jegybank politikai eszköztára „teljes mértékben felkészült arra, hogy szükség esetén likviditási támogatást nyújtson az euróövezet pénzügyi rendszerének, és megőrizze a monetáris zökkenőmentes transzmisszióját”. 

(Borítókép: Az Európai Központi Bank [EKB] székhelye 2005. június 13-án Frankfurtban. Fotó: Ralph Orlowski / Getty Images)