Visszatért a forint rémálma, a 400-as euró

GettyImages-1233312608
2023.03.16. 16:34
Reggel erősödni próbált a forint az euróval szemben, azonban hamar alulmaradt a küzdelemben a magyar deviza. Az Európai Központi Bank kamatdöntése után újra 400 fölé került az euróval szemben.

Csütörtök reggel 8 óra magasságában 397,6 körül kezdett a forint az euróval szemben, majd egy félórás gyors hajrá után 394,5-re erősödött. Még délelőtt kifogyott a forint tankjából az üzemanyag, de az igazi lejtmenet az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntésével párhuzamosan kezdődött. 16 óra körül már 400 forintnál is többet kellett adni egy euróért. A késő délutáni órákban erősödni tudott a forint, 18 óra 40 perckor 396 forint 20 fillér egy euró.

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

(Borítókép: Karl-Josef Hildenbrand / picture alliance / Getty Images)

Külső erők rángatják a forintot

A hétfőn kezdődő drasztikus forintgyengülés (381-ről 393-ra gyengült a forint az euróval szemben) hátterében az SVB-bankcsőd állt, ez volt a legfőbb katalizátor. Erre rátett egy lapáttal a Credit Suisse bank gyengélkedése, és az azt kísérő pánik.

Ilyenkor pánikhangulat uralkodik el a piacon, és ennek következtében a kockázatos eszközökből jellemzően távoznak a befektetők.

Tandemben mozognak a regionális devizák, a cseh korona, a lengyel fizetőeszköz is gyengült az euróval szemben – mondta lapunknak Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A Portfolio elemzésében rávilágított, hogy az Európai Központi Bank (EKB) szigorúnak számító, 50 bázispontos emelése is a gyengülés irányába hajtotta a magyar devizát. Az uniós jegybankot még a pénzpiaci káosz sem hatotta meg, hiába jelezték a befektetők, hogy most egy lazább kamatdöntéssel elégedettebbek lennének.

A gazdasági portál bemutatta Guillaume Tresca, a Genergali Biztosító globális feltörekvő piaci stratégájának elemzését, amelyben a szakértő ismertette, hogy ugyan a forintra vonatkozóan széleskörű pozitív konszenzus alakult ki a magas carry miatt, de az elmúlt napok erősödő volatilitása miatt ez a fajta kereskedés most enyhül.

Simon Harvey, a Monex Europe devizaelemzési vezetője szerint az euró-forint közelmúltbeli rallyja újraindítja a carry trade belépési pontját, de a kockázati környezet stabilizálódása még nem támasztja alá eléggé, hogy egyelőre újra beszálljanak. Az elemző értékelése alapján tehát rövid távon nem vonzó a forint volatilitása miatt – mutatott rá a Portfolio.

Mi az a carry trade?

A carry trade egy olyan kereskedési stratégia, amelynek lényege az alacsony kamatozású kölcsön felvétele és a pénz magasabb hozamú eszközbe történő befektetése. A befektető az egyik devizában olcsóbban vesz fel hitelt, a másik devizában pedig magasabb kamat mellett fekteti be a pénzét.