Sírás helyett a győri Audinál lehetőségként tekintenek a válságra

Motorgyartas 2 (1)
2023.03.16. 14:16
A kihívások ellenére stabil pénzügyi eredménnyel zárta az Audi Hungaria a 2022-es évet – hangzott el a győri székhelyű járműipari vállalat éves sajtótájékoztatóján. Alfons Dintner, az igazgatóság elnöke arról beszélt, hogy rugalmasságuknak köszönhetően sikerrel kezelték a bizonytalan globális gazdasági helyzetet, számukra az út pedig a Next Level stratégia mentén folytatódik. Patrick Heinecke, a vállalat pénzügyi, IT-, beszerzési és compliance-területekért felelős igazgatósági tagja pedig azt mondta: az üzleti modell bővítése fenntartható módon erősíti versenyképességüket.

Az Audi Hungaria a kihívások ellenére stabil eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet. A világ legnagyobb motorgyárában 1 677 545 járműhajtás készült, míg a járműgyártásban 171 134 autó gördült le a gyártósorról (beleértve a brazil SKD-gyártás számára készült gépkocsikat is) – hangzott el a Rába-parti üzem éves sajtótájékoztatóján.

A társaság az elmúlt évben

  • 8,436 milliárd euró árbevételt ért el
  • és összesen 220 millió euró értékű beruházást hajtott végre.

Ezzel az összberuházás értéke a vállalat alapítása óta elérte a 12,172 milliárd eurót, aminek köszönhetően az Audi Hungaria a magyar járműipar legnagyobb beruházója.

Kitértek arra is a tájékoztatón, hogy a társaság a régió legnagyobb munkáltatójaként és az ország legvonzóbb munkahelyeként 11 957 munkatársat foglalkoztatott a tavalyi év végén.

A globális kihívásokra kompetenciáinknak és nagyfokú rugalmasságunknak köszönhetően megfelelően reagáltunk, így csapatunkkal 2022-ben ismét stabil évet zártunk

– értékelt Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

Kifejtette: a bizonytalan gazdasági helyzetre ők lehetőségként tekintenek, és folytatják útjukat a Next Level stratégia mentén. „A jövőben termék- és szolgáltatási portfóliónk további bővítésével növeljük versenyképességünket, új szintre emelve vállalatunk a magyar gazdaságban és a Volkswagen-konszernen belül betöltött szerepét” – tette hozzá.

Arccal a zöldátállás felé

A vállalat beruházásai elsősorban az elektromobilitás területére, ezen belül

  • az elektromos hajtások gyártásának,
  • valamint a belső égésű motorok, például az új négyhengeres motorgeneráció gyártásának előkészítésére fókuszáltak.

Emellett jelentős beruházási terület volt a szerszámgyár kapacitásainak bővítése, amely során 6300 négyzetméterrel nőtt a gyártóterület az exkluzív szériás termelés számára,

így immár 58 300 négyzetméteren a legmodernebb technológiák segítségével készítik a győri munkatársak az Audi- és Volkswagen-konszern csúcsmodelljeinek karosszériaelemeit.

A sajtóeseményen hangsúlyozták: a vállalat idén tovább növeli versenyképességét, mások mellett egy önálló leányvállalat, az Audi Hungaria Ahead Kft. alapításával, amely a pénzügy, az IT és a beszerzés területén kompetenciaalapú szolgáltatásokat kínál a VW-konszern számára.

Vállalatunk a piacokon tapasztalható bizonytalanságok és a megnövekedett nyersanyagköltségek ellenére, legfőképpen egyszeri pozitív hatásoknak köszönhetően az előző évi eredménnyel hasonló szinten zárta a tavalyit

– erről már Patrick Heinecke, az Audi Hungaria pénzügyi, IT-, beszerzési és compliance-területekért felelős igazgatósági tagja beszélt. Úgy látja, az Audi Hungaria továbbra is kiemelt szereplője a magyar gazdaságnak, hiszen az ország egyik legnagyobb árbevételű vállalata és egyik legnagyobb exportőre.

Ez áll a karbonsemlegesség hátterében

Nyomatékosították a résztvevők, hogy az Audi Hungaria 2020 óta mérlegben karbonsemlegesen működik. A vállalat többek között Európa legnagyobb, tetőre épített, összesen 160 ezer négyzetméteres napelemparkja, valamint megújuló geotermikus hőenergia-felhasználás segítségével biztosítja energiaellátásának jelentős részét.

Ezenfelül a keletkezett hulladék szinte 100 százalékát hasznosítja – például az Aluminium Closed Loop projekttel, melynek keretében a vállalat zárt körforgásba vezette az alumíniumot, így jelentős mennyiségű nyersanyagot és CO2-kibocsátást takarít meg.

Minden harminc éve kezdődött 

A startgombot 1993-ban nyomták meg, így könnyen kiszámolható, hogy az Audi Hungaria idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, és a jubileumi évben „további meghatározó lépéseket tesz a vállalat jövőképessége erősítésére”.

Ez alatt elsősorban azt kell érteni, hogy az elektromobilitásra történő átállás folytatódik,

a vállalatnál már zajlanak az előkészületek az elektromos motorok következő generációjának (PPE – Premium Platform Electric), valamint az új, úgynevezett MEBeco- (Modularer E-Antriebs-Baukasten – modulrendszerű elektromos hajtáskoncepció) hajtások gyártására. Ezenfelül 2024-ben megkezdődik a CUPRA Terramar modell gyártása az Audi Hungariánál.

(Borítókép: Audi Hungaria)