Hatalmas a drágulás az idősotthonokban: van, ahol majdnem a duplájára emelkedett a térítési díj

2023.03.19. 06:41
Csaknem kétszeresére emelkedik a térítési díj a pápai önkormányzat által fenntartott idősek otthonában. A polgármester szerint a hozzátartozóknak ki kellene venniük a részüket a megemelt költségekből. Az áram díja 407 százalékkal változott, a gázé 260 százalékkal az elmondása szerint.

Napi 5 ezer forint helyett mostantól napi 9 ezer forint a térítési díj a pápai idősek otthonában. Egy helyi lakos, akinek a bátyja és az apósa is az idősek otthonában él, elmondta: testvére baleset következtében, míg apósa az időskora miatt került be az intézménybe. Az emelés után azonban nem tudják, hogyan finanszírozzák az ellátásukat.

A bátyámnál ez úgy néz ki, hogy eddig is fizetett 60-70 ezer forintot a nyugdíján felül térítésidíj-kiegészítésre, de most az új helyzetben 160-180 ezer forintot kell havonta fizetni. Eddig a készpénzvagyonából fizette

– fogalmazott az RTL Híradónak a helyi lakos. Szerinte a tartaléka körülbelül még egyévnyi térítési díjra lehet elég, de apósának 120-140 ezer forinttal kell többet fizetnie, amit nem tudják, hogyan gazdálkodnak majd ki.

Áldozó Tamás, Pápa fideszes polgármestere is megszólalt az ügyben. „Az áram díja 407 százalékkal változott, a gázé 260 százalékkal, ezzel párhuzamosan a kollégáinknak a fizetése is nőtt” – fogalmazott. Szerinte a családok nagyobb anyagi szerepvállalására lenne szükség.

Az egész életpályájukkal rászolgáltak arra, hogy az ő tartásra köteles hozzátartozóik, tipikusan a gyermekeik gondoskodjanak róluk. Hiszen az életük során mind készpénzben, mind ingatlanvagyonban előállítottak akkora értéket, aminek az előnyeit ezek a hozzátartozók most élvezik. És az nem feltétlenül korrekt eljárás, ha adott esetben a gondozott után felhalmozott vagyont a hozzátartozók élvezik, viszont minden adódó költséget a közre hárítanak át

– vélekedett a polgármester, szintén az RTL Híradónak nyilatkozva.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete kérte már a Belügyminisztériumot az állami támogatás emelésére, ugyanis más városokban is drágulni fog az ellátás.

Szerintük az állami beavatkozás hiányában a civil fenntartású szolgáltatók jelentős részét akár be is zárhatják.

Ha ez bekövetkezik, akkor pedig az államnak kellene átvállalnia a több ezer embert, aki kikerül a bezárt intézményekből.

A Belügyminisztérium az RTL megkeresésére válaszolva azt írta, az önkormányzati, állami és egyházi intézmények szeptember végéig rögzített áron vásárolhatnak földgázt.