A pánik után megvan a megoldás, hogy ne omoljon össze Európa egyik legnagyobb bankja?

GettyImages-1248455180
2023.03.19. 10:59
A Credit Suisse egyre kilátástalanabb helyzetére egyetlen gyógyír lehet, mégpedig, ha legnagyobb vetélytársával, az UBS-szel összeolvad, ezzel megmenekülve a csődtől. Sajtóinformációk szerint ez a vártnál sokkal korábban, már a hétfői tőzsdenyitás előtt létrejöhet.

Egyre közelebb a megállapodás, amely értelmében Svájc két legnagyobb bankja olvadhatna egybe, egész pontosan az UBS felvásárolná a Credit Suisse-t. A The Wall Street Journal információi szerint az üzlet már vasárnap létrejöhet. A szabályozóbizottság felajánlotta, hogy az eladás felgyorsítása érdekében eltekintenek a szokásos részvényesi jóváhagyásoktól.

Szerda este a Svájci Nemzeti Bank 54 milliárd dolláros mentőövvel segítette ki a Credit Suisse-t a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében. Az intézkedés azonban nem volt elég ahhoz, hogy megállítsa a Credit Suisse részvényeinek zuhanását, arra kényszerítve a központi bankot és Svájc legfőbb pénzügyi szabályozóhatóságát, hogy tárgyalásokat szervezzen a Credit Suisse és legnagyobb riválisa, az UBS között.

Az ügyre rálátó egyik informátor a lapnak arról beszélt, a szabályozóhatóságok sürgető lépését a Credit Suisse egyre borúsabb kilátásai váltották ki. A szabályozók attól tartottak, hogy a bank a jövő héten fizetésképtelenné válik, a bizalom megingása pedig könnyen átragadhatna a többi bank ügyfeleire is.

A bankok számos forgatókönyvet megvitattak, köztük olyanokat is, amelyek azzal végződnek, hogy az UBS részben vagy egészben átveszi a Credit Suisse-t

– mondták a helyzetet ismerő személyek.

A Credit Suisse közel 167 éves működésének vége a 2008-as pénzügyi válság óta az egyik legjelentősebb pillanatot jelentené a bankvilágban. Ez egyben a hónap elején hirtelen összeomlott Silicon Valley Bank által okozott károk új globális dimenzióját is jelentené.

Beütött a krach

A Financial Times szombati összesítésében – amellyel az Index is foglalkozott – írt róla, hogy az  utóbbi napokban, az amerikai bankcsődök óta 460 milliárd dollárral zuhant a banki részvények globális piaci értéke. A  legnagyobb tőzsdei veszteségeket az amerikai bankszektor szenvedte el, a KBW Bank Index március eleje óta 18 százalékkal zuhant.

Az európai Stoxx 600 bankrészvény-mutató 15 százalékkal, a japán Topix 9 százalékkal esett ebben a hónapban.

Részvényárfolyamokra átszámolva ez azt jelenti, hogy az amerikai bankpapírok 268 milliárd dollárt, az európai bankrészvények 163 milliárd dollárt, a japán pénzügyi szektor részvényei 29 milliárd dollárt vesztettek piaci értékükből az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje által elindított eladási hullámban.

(Borítókép: Az UBS Group AG központja Zürichben 2023. március 17-én. Fotó: Francesca Volpi / Bloomberg / Getty Images)