Éledezik a Dunaferr, már a meleghengermű is újraindult

2023.03.20. 18:48
Csökken a feszültség a Dunaferr körül. A térség országgyűlési képviselőjének beszámolója szerint újabb mérföldkőhöz érkezett a vállalat: március közepén újraindította meleghengerművét, ami azért nagy lépés, mert így a Dunai Vasmű ismét magas hozzáadott értékű termékeket képes előállítani. Mészáros Lajos szerint ez garancia arra, hogy a vasmű hosszú távon is hatékonyan működhet.

A Liberty Steel Group Europe és a Liberty Galati elnöke, Ajay Aggarwal a duol.hu megkeresésére ismertette: „A 2-es számú nagyolvasztó, az acélmű és a hideghengermű februári sikeres újraindítása, valamint a kokszolóblokkok stabilizálása után a meleghengermű újraindítása újabb fontos lépés a vasmű hosszú távú működtetése felé. Ennek része az is, hogy a Liberty elkötelezett a környezetkímélő acélgyártás, a fenntarthatóság mellett”.

A Liberty Steel Európa egyik legnagyobb acélgyártója, a cégcsoport romániai tagja, a Liberty Galati és a Dunaferr pedig természetes partnerei lehetnek egymásnak.

A Dunaferr mozgalmas időszakot tudhat maga mögött, az elmúlt hat hónapban sok minden történt a cég életében:

  1. Novemberben és decemberben drámai helyzetbe került a vasmű, majdnem lekapcsolták a Dunaferr és más, a területén működő ipari fogyasztók működéséhez szükséges áramot.
  2. Ezt követően a kifizetetlen számlák miatt fellépő szénhiány miatt csak épp a Liberty Steel közvetlen segítségének köszönhetően nem kellett leállítani a kokszolót.
  3. A csődtörvény módosításával kiadott kormányrendelet következtében megkezdődött a Dunaferr felszámolása. Mindeközben Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az állam hat hónapra 16 milliárd forintot fordít a Dunaferr dolgozói bérének kifizetésére.
  4. A Dunaferr működésének, működés biztonságának megőrzése és a termelés felfuttatása érdekében a cég felszámolója bérgyártási megállapodást kötött a Liberty Steellel.

Korábban az Index helyszíni riporttal jelentkezett, ezt az alábbi linken érhetik el.

A meleghengermű is újraindul

Az újabb fordulópont szerint március 14-én a cég felfuttatásának részeként indult el a termelés a Dunaferr meleghengerművében. A Dunaferrnél abban bíznak, a bérgyártási munkából lesz akkora bevétel, ami átsegíti a következő hónapokon. Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár a napokban kiemelte, hogy „a gyár folyamatosan telik meg élettel, ha nincs Liberty, nincs acélgyártás”.

Újabb mérföldkőhöz érkeztünk a Dunaferr reorganizációs folyamatában. Egy hete elkezdett termelni a meleghengermű is. Ez egy nagyon pozitív fordulat, hiszen ez a gyáregység már olyan készterméket állít elő, ami értékesíthető a piacon. Különösen fontos ez, mert az acélpiacon jó az acéltermékek ára. A gyár reorganizációja tovább folytatódik

– nyilatkozta a lapnak Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője, aki hozzátette: a hosszú távú célok között szerepel az, hogy jól képzett munkaerő álljon rendelkezésre. „Ezért Molnár Krisztiánnal együtt a múlt héten tárgyalásokat folytattunk a Dunaújvárosi Egyetem képviselőivel, Süli Jánossal, az egyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnökével, illetve András Istvánnal, az egyetem rektorával, akik biztosítottak bennünket arról, készek arra, hogy tárgyaljanak a Libertyvel a szakirányú képzések beindításáról” – fogalmazott a képviselő. Hosszú távú célként – a környezetvédelmi előírások betartása mellett – a Liberty Steel a karbonsemleges zöldacélgyártásra szeretne berendezkedni.